Prov: Mazda CX-5 är 100.000 kronor billigare än Volvo XC60

PREMIUM Mazda CX-5 har varit ett av de säkra korten i suvvärlden, och det gäller även helt nya CX-5 där allt gjorts om. Till det bättre. Nya Volvo XC60 får här en modern konkurrent som är runt 100.000 kronor billigare!
Annons

Vad är nytt? Allt man ser är i stort sett nytt. Designen har gjorts om för att den ska se modernare ut. Frontpartiet har gjorts ”hungrigare” och avslutningen mer harmonisk. Inredningen är också helt ny men det är svårt att se om man inte har bilarna bredvid varandra. Motorer och växellådor känner vi igen även om tekniken med Skyactiv gjorts tydligare. Detaljförbättringar finns och där uppskattar vi att den stora bakluckan nu är elektriskt manövrerad.

Adaptiv farthållare fungerar nu ända ned till stillastående och en autobroms är aktiv i intervallet 4–80 km/h. I modellen Optimun är autobromsen aktiv ända upp till 160 km/h. Avfrostning i vindrutan är standard, den värmer vindrutan i nederkant och längs A-stolparna. Helljuset har förbättrats väsentligt och nu finns tolv individuella zoner istället för fyra.

Prov: Mazda CX-5 är 100.000 kronor billigare än Volvo XC60
Materialvalen känns genomgående mer exklusiva än på tidigare modell.

Hur är den att köra? Det är inte alltid man har tillgång till den gamla generationen vid en provkörning. Här finns den möjligheten och det är inte utan att man förstår varför. Dels sitter man bättre i nya CX-5 men den stora vinsten ligger i körkänsla och komfort. Styrningen har mer känsla och är påfallande precis för biltypen. Fjädringskomforten har förbättrats kraftigt. Den nya modellen har en vilsam och skön fjädring som sväljer även de stora potthålen. Detta utan att CX-5 kränger mer än vad andra bilar av den här typen gör. Riktigt samma vägkänsla som i exempelvis en Mazda 6 kan man aldrig få i en suv men Mazda har kommit mycket nära med den här nya modellen. Det märks dock att det är en tung bil och bensinmotorn med automatlåda känns på gränsen när det gäller prestanda.

Motorn behöver varvas en hel del för att man ska hänga med och det rimmar liksom inte med bilen i övrigt. Dieselmotorerna (finns på 150 och 175 hk) är bättre ur den synvinkeln och allra bäst är naturligtvis den starkaste motorn som inte uppges dra mer bränsle.

Den nya head up-displayen underlättar körningen men å andra sidan är den centralmonterade bildskärmen väl liten och den är inte heller speciellt kontrastrik. För fem år sedan skulle den varit utmärkt men utvecklingen går rasande snabb på detta område. Instrumenten framför föraren är för ovanlighets skull helt analoga. Inget problem med detta, de är stora och lättlästa och känns på något sätt mer driftsäkra än de helt digitaliserade. Utläsning av till exempel bränsleförbrukning är utmärkt tydlig men någon analog klocka finns inte.

Både den manuella lådan och automatlådan fungerar oklanderligt. Det är en smaksak vad man väljer men det skiljer 15.000 kr i pris till den manuellas fördel.

Prov: Mazda CX-5 är 100.000 kronor billigare än Volvo XC60
506 liter med uppfällt bagageutrymme är tre liter mer än i föregångaren. Förbättring!

Nördfakta. Mazda har slutat med begreppet Zoom-Zoom och nu är det japanska uttryck som gäller istället. Bilen har ett formspråk som kallas ”KODO – Soul of Motion”. Precis som alla andra suvar vill nya CX-5 framstå som elegantare och sportigare än tidigare modell. Till detta hör även nya färger där det inte bara är kulören som ändrats. Speciellt den röda färgen, kallad ”Soul Red Crystal”, har ett oöverträffat djup och även ett silkeslent ytskikt som ger en tydlig elegans åt ekipaget. Den röda färgen kostar dock 8.900 kr extra och då vill man ju ha något speciellt.

Borde jag köpa en? Det finns ju en hel del att välja på i klassen suv med en längd på drygt 4,5 meter. Mazda har många attribut som du annars bara finner på de tyska och svenska premiumbilarna men utan att ha deras prislapp. Priserna för CX-5 börjar vid 249.900 kronor vilket är förhållandevis billigt. Till detta kommer Mazdas tioåriga garanti som överstiger vad de flesta andra tillverkare erbjuder. Att bilen sedan är snygg att se på och bekväm att åka i gör inte saken sämre. CX-5 erbjuder inga sensationer och är därför inget för effektsökaren. Den som däremot vill ha en bussig och pålitlig familjesuv som inte skäms för sig, bör nog ta en provtur.  

Tekniska data: Mazda CX-5 Skyactiv-G 2,0

MOTOR: R4, bensin, 1 998 cm3, 160 hk vid 6.000 r/min, 210 Nm vid 4.000 r/min, 6-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift.

KAROSS: L/b/h 4.550/1.840/1.680 mm. Axelavstånd 2.700 mm. Tjänstevikt 1.425 kg. Dragvikt 2.000 kg. Bagagerum 506 l.

PRESTANDA: 0–100 km/h 10,5 sek. Toppfart 188 km/h. Förbrukning 6,6 l/100 km. CO2 155 g/km.

PRIS: Från 297.900 kr (bensin, aut, AWD). Från 249.900 kr (bensin, manuell, FWD). Från 287.900 kr (diesel, manuell, FWD). Från 325.900 (diesel, aut, AWD). (Priser från april 2017)

Summering

PLUS: Rymlig, komfortabel, bra detaljkvalitet, prisvärd. 

MINUS: Inte senaste digitala tekniken, sikten snett bakåt inte i topp.

Annons
Annons
Rulla till toppen