Alrik: Bilbranschens flyttkaos

PREMIUM "På samma vis som det är ett jäkla stök att byta bostad och landa på ett nytt ställe är det en kolossal utmaning för ett samhälle att gå från bensinbilar till elbilar. Ser man inte fördelarna med en flytt blir processen ett helvete."
Annons

Alrik: Bilbranschens flyttkaos

Detta är chefredaktör Alrik Söderlinds ledare från auto motor & sport nummer 20/2022.


Följ med hem till mig. Nej, det vill du inte. Det är ungefär lika illa och frustrerande här hemma som att stå vid en långsam laddstation mitt i natten med en nyss nedladdad app som vägrar acceptera betalkortet.

Beslutet var givetvis mitt eget, jag visste vad jag gav mig in på och att det skulle bli lite strul. Men mitt i röran är det stressande. 

Golven är täckta med målarpapp, mitt på alla golv i varje rum står bohaget i kartonger under täckplast. Vad som finns i vilken kartong har jag inte en aning om. Planen är att röja golvet i sovrummet och leta fram sängens alla delar och få ihop den i kväll. Benen till sängen hittade jag av en slump i en flyttlåda i badrummet …

Exakt på den nivån är det.

Ett episkt kaos som just nu är helt omöjligt att reda i eftersom inte en möbel kan ställas på plats innan målarkillarna är klara med väggarna.

Allt har tagit lite mer tid än vad jag hade hoppats på, vilket det nästan alltid gör eftersom verkligheten ofta bjuder på överraskningar. 

Mitt i allt kaos kom tv-killarna med nya tv:n men som av ett mirakel var just den väggen färdigmålad. Den gamla tv:n gick för övrigt sönder bara av att jag tog emot den med en hand på skärmen när den håll på att ramla när jag flyttade runt lite. Sköra grejer de där 75-tummarna.

Planen var givetvis att målandet skulle ha varit klart när det stora flyttlasset gick. Men ingen skugga på målarna som gjort ett fantastiskt jobb, färgen behövde bara lite mer jobb än väntat.

Just nu sitter jag på en barstol i köket med datorn i knät och skriver det här. Det är det enda stället i lägenheten där jag kan sitta utan att vara i vägen. Jobba på jobbet, föreslår kanske någon med rätta. Japp, men då har jag ingen koll på vad som händer och nu vill jag ha styr på de sista detaljerna.

Men vad har det här med någonting att göra? Och framförallt i en ledartext i auto motor & sport? 

På samma vis som det är ett jäkla stök att byta bostad och landa på ett nytt ställe är det en kolossal utmaning för ett samhälle att gå från bensinbilar till elbilar.

Snacka om stor och utmanande flytt!

Allt måste fungera: planering, tajming och inte minst ekonomi – för både bilister och bransch. För att inte tala om motivation. Ser man inte fördelarna med en flytt blir processen ett helvete. Även om det när allt till sist är på plats och fungerar bra visade sig vara rätt beslut.

Precis som jag är i mitt flyttkaos är hela landet och bilindustrin mitt i den stora elbilsflyttens tidevarv. Beslutet är fattat, planerna är lagda men det skaver här och där och humöret är inte alltid på topp oavsett om man är för eller emot.

– Är det verkligen smart? Jag vägrar! Jag har inte råd att flytta. Rör inte min dieselbil! Det är bara galenskap från miljörörelsen. Jag kommer aldrig att acceptera en räckvidd under 100 mil och laddning längre än fem minuter.

– Men kom igen nu, det är mycket enklare än du tror. Jag har flyttat för flera år sedan och mitt liv är underbart. Elbilar är överlägsna att köra, effektiva och ekonomiska – för att inte tala om hur rena de är. Den oljebefriade framtiden.

Det intressanta är att jag blir kallad både elbilshatare och elbilsälskare. Nörd och totalt okunnig.

Senast blev massvis med elbilsförare förbannade på mig när jag (i en provkörning av BMW iX på Youtube) förlitade mig på BMW:s egen navigation och inte använde mig av ABRP och Chargefinder. Det blev laddkaos och superstruligt – vilket givetvis elbilshatarna älskade.

Är vi för eller emot elbilar? 

Jag är personligen övertygad om att elbilar är framtiden och tycker att fördelarna överväger redan nu. Men jag anser också att mycket måste bli mycket bättre, och det kommer det snabbt att bli. Men vi kommer aldrig att sluta klaga på det som är dåligt – det är vårt jobb.

Det som förvånar mig är att känslorna i båda lägren så lätt blir extremt upprörda. Lite som så kallade
fotbollsfans som tappar all sans.  

Zooma ut en bit. I dagsläget har bara sju procent av landets bilar ”flyttat”. 93 procent bor kvar med bensin och diesel. Ibland låter det som att det bara finns elbilar.

Ingen kommer tvinga någon att flytta – förrän 2035 – om du kräver nyproduktion. Då har tekniken mognat rejält.

Vi har alla olika behov, förutsättningar och smak.

Flytta bara om du tycker att det blir bättre för dig, om du verkligen vill. 

Och bestämmer man sig för att förändring är jobbigt blir det ännu jobbigare. 

Hellre lite kaos än total stiltje!

Annons
Annons
Rulla till toppen