Bränslebluffen del 3: Siffrorna blir sämre varje år

Vi har jämfört biltillverkarnas officiella siffror med vår testförbrukning och gapet blir större för varje år. EU:s regler är tandlösa och leder till lurade bilköpare och "felkonstruerade" bilar.

Alla bilar har, generellt sett, blivit snålare. Med mindre motorer och mer effektiv teknik går bränsleförbrukningen nedåt. Detta är naturligtvis bra och det betyder lägre utsläpp samt därmed mindre klimatpåverkan. Men som vi har bevisat (ams nr 23 och 24/2012) stämmer inte verkligheten med EU-normerna. De nya bilarna certifieras av EU-myndigheterna som rekordsnåla men de drar betydligt mer bränsle när vi kör dem i verkligheten.

• Bränslebluffen är en reportageserie om åtta artiklar.
Den första publicerades i auto motor & sport nr 23-2012. Läs här!
Den andra artikeln finns i auto motor & sport nr 24-2012. Läs här!

• Reportaget finns att köpa i sin helhet för 19 kr (se nedan). Observera att det inte går att skriva ut.
• Reportaget finns även i auto motor & sport nr 25-2012. Hela numret kan köpas för endast 39 kronor i vår digitala kiosk.
• Du som är prenumerant läser självklart hela tidningen och testet gratis, men observera att du först måste registrera ditt ams-konto. Givetvis är även detta kostnadsfritt. Klicka på den blå rutan i övre högra hörnet för att logga in eller registrera ditt ams-konto. Därefter kan du läsa testet på den här sidan, eller hela tidningen (klicka på Kiosk i huvudmenyn för att gå vidare och läsa tidningen).
Missa inte våra bästa tester! Arkivet fylls på varje vecka.

Bränslebluffen del 3: Siffrorna blir sämre varje år

Den här artikeln är exklusiv för prenumeranter på Auto Motor & Sport.

För att kunna läsa den här artikeln krävs att du är prenumerant på Auto Motor & Sport och inloggad på ditt konto. Artikeln går också att köpa via SMS. Köpet tar bara några sekunder och du kan läsa artikeln direkt.

a Köp artikeln med telefonen

Köp artikeln direkt för 20:-

Efter några sekunder kommer ett SMS med din pinkod.
Kostnad för SMS:et är 20 kr.


WyWallet För att kunna köpa artikeln med mobilen behöver du aktivera dig hos WyWallet som är en tjänst från operatörerna Tre, Telenor, Telia och Tele2.
Mer information: wywallet.se

Pinkod

Frågor?
Klicka här för support.

b Logga in