Provkörd: Nissan Juke Nismo övertygar

PREMIUM När legendariska Nismo gör europeisk entré är det Nissan Juke som är först ut med extra pulver i motorn och Nismostylad kaross. Resultatet är den bästa Nissan Jens Trulsson har kört.
Annons

Provkörd: Nissan Juke Nismo övertygar
Jens Trulsson befinner sig i Barcelona som bjuder på värmande sol långt från Sveriges ogästvänliga vinterslask.

Hallå! Är det bara sol och pinxtos eller får du lite jobb gjort också?
Hallå själv! Solen strålar från en klarblå himmel men det är inte mer än 16 grader i luften.

Jobbigt. Och Nismo har kommit till Europa!
Ja, för en motorsportnörd som jag känns det fantastiskt! Nissan har bullat upp med en evenemangsbuffé som heter duga. Medåkning med Juke-R, provkörning av elracern Nissan Leaf Nismo RC, drifting med en framhjulsdriven Juke och massor med simulatorspel där man får mäta sig mot vinnarna i Nissans GT Academy.

Provkörd: Nissan Juke Nismo övertygar
Provkörd: Nissan Juke Nismo övertygar

Jaha, allt det där låter ju kul, men hur är bilen?
Det är den näst bästa Nissan jag kört. Tredje bästa om man räknar med LMP2-simulatorn jag fick prova i går. Det kanske inte låter så bra men jag är mycket positivt överraskad av Juke Nismo.

Vad roligt. Berätta!
Tio extra hästar och vridmoment låter inte så mycket men det räcker. Lockelsen sitter i de välkramande stolarna, den alcantaraklädda ratten, den fina styrningen och det uppgraderade chassit. Bilen ligger väldigt bra på vägen för att vara en kompaktsuv. Och den är väldigt kul att köra. Rejsig sittställning med en högt monterad växelspak som sitter riktigt nära ratten.
Motorn är Nissans direktinsprutade 1,6-liter med turbo och 200 hästar, upp från tidigare 190, och 250 Nm mot 240 vanligtvis.

Allt det där låter jättetrevligt men vad får man betala för kalaset?
Juke Nismo kostar 249.900 kr och då är den manuella sexväxlade lådan standard. Vill man ha fyrhjulsdrift är det cvt-lådan som gäller.

Nissan håller även på att testar en ”riktig” Nismoversion som vi fick vara med och utvärdera. Räkna med mer kraft men håll även tummarna för en diffbroms. Det enda som nuvarande Juke Nismo egentligen saknar.

• Läs mer om Nissan Juke Nismo i auto motor & sport i ett kommande nummer.

Provkörd: Nissan Juke Nismo övertygar

Annons
Annons
Rulla till toppen