Provkörd: VW Golf R Cabriolet

Premium Det är en Golf R, men den har inte fyrhjulsdrift eller tak. Lägg till lite Scirocco och vanliga Golf Cabriolet så börjar bilden av Golf R Cabriolet att klarna. För fullt klargörande rekommenderas läsning!

Den nya lyxiga Medelhavskulissen som köpts in är för verklighetstrogen. Erik ser ju verkligen ut att vara på Rivieran. Klicka för fullstorlek! Foto: James Holm.

Den nya lyxiga Medelhavskulissen som köpts in är för verklighetstrogen. Erik ser ju verkligen ut att vara på Rivieran. Klicka för fullstorlek! Foto: James Holm.

Erik, du är i Frankrike och kör gamla Golf R Cabriolet!

"Hej! Nej, det är en helt ny modell. Cabrioleten är en egen linje och skiljer sig från Golf VI med plåttak, så det är inte utgående modell utan mer som en parallell serie."

Hur skiljer sig cabrioleten från den vanliga Golfen då?

"När Golf R har fyrhjulsdrift så har Golf R Cabriolet framhjulsdrift. Och det är inte för att den är baserad på Scirocco R, som också har framhjulsdrift, utan för att den är baserad på Golf Cabriolet. Samma som GTI Cabriolet alltså, men man har klämt ner motorn från Scirocco R i den."

Är den något skoj att köra då?

"Jovisst är det ett jäkla ös i den, och det dånar en hel del från de två ovala piporna baktill. Det har jag undersökt grundligt i tunnlarna här längs Rivieran, med taket nedfällt. Men det är ingen renodlad sportbil. Det är mer utav en väldigt kompetent cabriolet som är bruksvänlig. Styrningen är inte lika vass som i Renault Megane RS, utan mer lite Volkswagen-trög sådär."

Är den inte stötig för att vara bruksvänlig?

"Den har ställbara stötdämpare, så i komfortläge är den som ett vanligt sportchassi. I sportläget är den stenhård, vilket är precis som det ska vara."

Skrev inte du för två veckor sedan här på sidan att Golf R Cabriolet inte ska säljas i Sverige?

"Jo, men Volkswagen Sverige har ändrat sig och kommer nu att ta in bilen på beställning i mycket liten serie."

Jaha. Annars då, vädret och så?

"Det var lite sol till en början, men när jag skulle prova hur framhjulsdriften hanterar de 265 hästkrafterna på serpentinvägarna upp mot alperna så började det hagla. Helt plötsligt så låg det snö på vägen och där kom jag i en svinsnabb cabriolet med sommardäck. Så jag fick vända och köra ner till havet igen för att jaga Bentleys längs motorvägen mellan Cannes och Monaco."

Något annat du vill delge oss från din resa?

"Ja, jag har lyckats pressa en produktansvarig på en del göttig info om kommande Golf R, alltså nya bilen baserad på Golf VII. Den ska tydligen ha en ganska ball funktion, men det berättar jag mer om i nästa nummer av auto motor och sport."

Härligt med en taklös Prestandagolf!
170
66