Kinesisk bilchef på flykt

Yang Rong, tidigare chef för den kinesiska biltillverkaren Brilliance China Automotive, har flytt till USA. Han uppger att han inte längre känner sig säker i...
Annons

Yang Rong, tidigare chef för den kinesiska biltillverkaren Brilliance China Automotive, har flytt till USA. Han uppger att han inte längre känner sig säker i sitt hemland.

Den 45-årige Rong säger att han upprepade gånger blivit utsatt för hot sedan han motsatt sig den kinesiska regeringens planer att ta över hans andel i Brilliance. Han har bland annat blivit hotad med husarrest.
Rong har anmält funktioner i provinsen Liaining till en domstol i Peking. Han har dessutom skrivit till kinesiska toppolitiker och bett om hjälp. Han säger själv att hans ställningstagande inte handlar om pengar, han är beredd att ge bort sina andelar i företaget till välgörenhetsorganisationer.
Kinas tredje rikaste man blev i juni av med alla sina uppdrag. Finansiella oegentligheter lär vara ett skäl. Det påstås att Rong, som var och grundade Brilliance, stoppat mer än 500 miljoner kronor i egen ficka. Rong förnekar dock dessa uppgifter.
Han har numera en privat förmögenhet på 8 miljarder kronor och lever just nu i Los Angeles-området.

Annons
Annons
Rulla till toppen