Hertz och Ford firar 40-årsjubileum med Mustang GT-H

På det glada 60-talet kunde man gå in hos Hertz och hyra (!) en riktig Shelby-Mustang. Nu uppmärksammar Hertz och Ford detta med en specialversion...
Annons

På det glada 60-talet kunde man gå in hos Hertz och hyra (!) en riktig Shelby-Mustang. Nu uppmärksammar Hertz och Ford detta med en specialversion av Mustang.

Hertz och Ford firar 40-årsjubileum med Mustang GT-H
Mer än så här har det inte hänt på 40 år. (Klicka på bilden för att ladda hem en skrivbordsbild)

Det låter nästan som en saga, men 1966 kunde man faktiskt gå in till ett Hertz-kontor i USA och hyra en Shelby-Mustang. En riktig fullblodsracer som inte bara var en potent muskelbil utan också byggd för att kunna ta en kurva med hedern i behåll, något man inte kunde säga om flertalet andra muskelbilar på 60-talet… Kampanjen döptes till ”Rent-A-Racer” och blev en av Hertz mest uppmärksammade.

Hertz och Ford firar 40-årsjubileum med Mustang GT-H
För att fira 40-årsjubilet blir det återigen möjligt att hyra en Shelby-Mustang. (Klicka för större bild.)

”Sånt händer aldrig nu för tiden” tänker ni kanske, men Ford och Hertz har bestämt sig för att fira 40-årsminnet genom att dels bygga en specialmodell av dagens Shelby-Mustang – OCH de tänker hyra ut bilarna! Tyvärr begränsar sig antalet till 500 bilar och de finns bara till uthyrning vid flygplatser i Arizona, Kalifornien, Colorado, Florida, Nevada, Massachusetts, Oregon, Washington och på Hawaii.
Precis som för 40 år sedan är det motorlegenden Carroll Shelby som satt sitt personliga signum på bilarna. Fords verktygslåda av prestandadelar har vänts upp och ner och ut kommer en bil som är byggd för att få hjärtat att banka lite snabbare.
Bilarna är i grunden utrustade som Shelby-Mustangerna, men med olika små attribut som gör dem unika. Däribland den speciella grillen med borstad aluminium, svart lack och obligatoriska guldränder, 300-hästars V8-motor (+ 25 hk), speciellt insug, speciellt avgassystem, motorhuv med de karakteristiska låssprintarna, Fords chassisats (”Ford Racing Handling Pack, FR3”), med mera.

Hertz och Ford firar 40-årsjubileum med Mustang GT-H
Varje bil som byggs kommer, förutom alla sina speciella delar, att ha en liten skylt som bär Carroll Shelbys personliga autograf. (Klicka på bilden för större.)

Shelby-Mustangerna har blivit klassiska modeller som länge varit hett eftertraktade av bilsamlare. Speciellt de två första årsmodellerna, 1965 och 1966, värderas högt. De skapades av Carroll Shelby för att kunna tävla på racingbanorna i SCCA-serien och homologeringen krävde ett visst antal byggda bilar för gatan. Den ursprungliga GT-350, eller Shelby-Mustangen, var dock så kompromisslös att den blev både dyr och svårsåld. För att få upp försäljningen skickade man en förfrågan till Hertz och 1966 beställde de 936 bilar, alla målade svarta med guldränder (ett litet antal var också vita, med guldränder).
Som hyrbilar blev de illa misshandlade då de flesta amerikaner inte visste hur man skulle växla en manuell bil. Saken blev inte bättre av att Shelbys specifikationer krävde ett pedaltryck som innebar att man fick nära på använda båda fötterna för att trampa ner kopplingen…
Hertz-Mustangerna såldes därför snabbt vidare där misshandeln fortsatte. I början av 70-talet kunde man köpa en Shelby-Mustang för 1.000 dollar i USA!

Hertz och Ford firar 40-årsjubileum med Mustang GT-H
När kampanjen är över kommer de 500 ”hyrbilarna” att säljas. (Klicka på bilden för större.)

De få bilar som överlevde av det knappa tusentalet som byggdes har blivit extra eftertraktade och numera renoveras och värderas de till fantasibelopp. En Mustang GT350H med rätt utförd renovering och ”matching numbers” (motor, transmission och chassi har partnummer som indikerar att de är original från det att bilen byggdes) kostar från halvmiljonen och uppåt.
Ford Mustang GT350H säljs inte ”över disk”, utan är helt unik för Hertz. När kampanjen med Hertz är över kommer även dessa bilar, 500 stycken, att säljas vidare och då gäller det att passa på. Vi kan förvänta oss att många bilsamlare står på kö för att köpa en av dessa framtida klassiker!

Annons
Annons
Rulla till toppen