Efter 40 år: Toyota Corolla blir Auris

Världens mest tillverkade bilmodell, Toyota Corolla, byter namn efter exakt 40 år och drygt 30 miljoner bilar. I december är det världspremiär för Auris, som...
Annons

Världens mest tillverkade bilmodell, Toyota Corolla, byter namn efter exakt 40 år och drygt 30 miljoner bilar. I december är det världspremiär för Auris, som i fortsättningen ska konkurrera i Golfklassen. Europeisk säljstart i vår.

Toyota valde att bryta efter nio generationer med Corolla-namnet. Den tionde upplagan av Toyotas C-segmentmodell heter Auris. Den börjar säljas i Japan i dag måndag, och den europeiska versionen får världspremiär på bilsalongen i Bologna den 5 december.

Den serieklara Auris är nästan exakt samma bil som visades på Parissalongen för en månad sedan. Den är ritad vid Toyotas europeiska designcentrum i Frankrike, samma formgivare som ligger bakom lillebror Yaris. Och det syns tydligt; Auris är i grunddragen mycket lik nya generationen Yaris.

Med Auris tar Toyota ett nytt grepp i den så kallade Golfklassen, som är den mest sålda klassen i Europa – och den med hårdaste konkurrensen. Här ställs stora krav på distinkt design, ”utstrålning” och en byggkvalitet som upplevs som solid. Dessutom måste bilen upplevas som rymlig, praktisk och komfortabel. Kunderna utgår från att säkerheten är den allra bästa, och den måste ha en inneboende ”körglädje”.

Så tufft är det i C-segmenet. Men allt detta hävdar nu Toyota att man levererar med nya Auris.

Auris är konstruerad inifrån och ut, säger pressmeddelandet. Fokus har legat på de europeiska köparna krav i C-segmentet. Bilen sägs vara extremt rymlig i förhållande till sina mått, och man har strävat efter hög åkkomfort. Karossen är 5 cm bredare än nuvarande Corollans, vilket bidrar till rymligheten i kupén. Totallängden har ökat med 4 cm till 422, medan axelavståndet 260 cm har bibehållits.

Förarplatsen utmärks av en helt ny mittkonsol, där växelspaken sitter högt upp, strax nedanför reglagen för klimat och multimedia.

Auris kommer som halvkombi med tre eller fem dörrar och erbjuds med två bensinmotorer på 97 respektive 124 hästkrafter och tre dieslar med 90, 126 eller 177 hästar. Största dieseln ger maximala vridmomentet 400 Nm mellan 2.000 och 2.600 r/min.

De två största dieslarna kombineras med manuell sexväxlad låda, och till bensinmotorn på 1,6 liter (124 hk) och 1,4-litersdieseln (90 hk) finns en helt ny automatiserad växellåda som kan köras i automatläge eller handväxlas med paddelreglage framför ratten.

Auris ska byggas i England eller Frankrike och börjas säljas våren 2007. Den visas på bilsalongen i Bologna i Italien, som pågår 7–17 december.

Annons
Annons
Rulla till toppen