Rinspeeds jubileumsbil har inget att dölja

Det hör till traditionen att schweiziska designstudion Rinspeed ställer ut något spektakulärt på Genèvesalongen. Nästa år fyller firman 30 år, och det firar man med...
Annons

Det hör till traditionen att schweiziska designstudion Rinspeed ställer ut något spektakulärt på Genèvesalongen. Nästa år fyller firman 30 år, och det firar man med den helt genomskinliga bilen.

Rinspeeds jubileumsbil har inget att dölja

Konceptet eXasis har två sittplatser i tandem-arrangemang. KLICKA FÖR STÖRRE.

Är det en 3D-projektion med laserstrålar? Eller ett hologram?

Rinspeed gissar att publiken blir konfunderad av jubileumsbilen eXasis på Genévesalongen i mars. Det är ju ganska ovant att se en helt genomskinlig bil i verklig storlek. Körduglig är den också.

eXasis är en insektsliknande skapelse – en cigarrformad kropp med friliggande hjul och nästan allt så genomskinligt att det ger en känsla av att vara gjort av glas.

Konceptbilen har två sittplatser i tandem-arrangemang och idén hos upphovsmannen Frank M Rinderknecht är att eXasis illustrerar hur en tanke tar form och omvandlas till materia – till slut en färdig bil. ”Men den ser ut som om den inte riktigt tagit steget in i den materiella världen”, säger han.

Rent konkret har dock eXasis av en turboladdad tvåcylindrig motor på 750 kubikcentimeter i aktern som ger 150 hästkrafter när den drivs med bioetanol. Eftersom vikten bara är 750 kg, har eXasis ungefär samma vikt/effekt-förhållande som en Porsche. Därmed kan man anta att den också matchar Porschen när det gäller fartresurser – men detta avslöjar inte pressmaterialet från Rinspeed.

Annons
Annons
Rulla till toppen