Mercedes erkänner flopp med R-klass

Mercedes sexsitsiga USA-byggda crossovermodell R-klass är trögsåld. Chefen själv, Dieter Zetsche, erkände på Detroitsalongen att försäljningen inte motsvarar förväntningarna. Nu funderar ledningen på hur man...
Annons

Mercedes sexsitsiga USA-byggda crossovermodell R-klass är trögsåld. Chefen själv, Dieter Zetsche, erkände på Detroitsalongen att försäljningen inte motsvarar förväntningarna. Nu funderar ledningen på hur man ska attackera problemet

.

Mercedes erkänner flopp med R-klass

Ingen succésäljare. Mercedesledningen grubblar på vad göra?

Den stora lyxiga fyrhjulsdrivna crossovermodellen skulle enligt planerna byggas i 50.000 exemplar per år, varav hälften skulle säljas i USA. Den lanserades serieklar på Detroitsalongen 2005, men sedan dess har den varit svårsåld. Den har aldrig nått planerad volym.
Dieter Zetsche sa här om dagen till Automotive News att marknaden för den här typen av crossoverbilar inte har utvecklats som Mercedes hade förutsett.

Mercedes erkänner flopp med R-klass

Dieter Zetsche har problem med R-klass.

”R-klass har helt klart inte levt upp till våra förväntningar”, sa Zetsche. ”Så nu har vi börjat fundera på hur vi ska möta detta. Det kan bli en ren efterföljare till R-klass, men den kan också bli en helt annorlunda bil.”
Mercedes misstag var att man antog att biltypen skulle tilltala en bredare publik än den gjort.
Trots att Mercedes förra året sänkte priset med 5.000 dollar och även erbjöd en sjusitsig version, sjönk försäljningen med 28 procent – till 18.168 sålda exemplar.
Daimler AG:s försäljningschef Klaus Maier erkände för Automotive News:
”Våra förväntningar var högre än resultatet har blivit. Det är en läxa vi fått lära oss. Det finns en viss volym på marknaden. Vad vi än gör i framtiden, måste det vara realistiskt.”
Mercedes R-klass tillverkas i Vance, Alabama, i södra USA. I samma anläggning byggs även Mercedes ML och GL.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen