Audi Q5 gör debut i Peking

På söndag öppnas portarna för bilsalongen i Peking. Kina är en allt viktigare marknad vilket avspeglar sig i två viktiga premiärvisningar – Audi Q5 och...
Annons

På söndag öppnas portarna för bilsalongen i Peking. Kina är en allt viktigare marknad vilket avspeglar sig i två viktiga premiärvisningar – Audi Q5 och den produktionsfärdiga Mercedes GLK. Även de inhemska tillverkarna kommer att satsa stort på bilsalongen i Peking.

Audi Q5 gör debut i Peking

Illustrationen ger enligt flera insatta källor en god bild av hur Audi Q5 kommer att se ut. Premiären för Q5 sker i Kina under helgen. Illustration: Schulte/Nextline.

I samband med att den ekonomiskt labila situationen i USA slår hårt mot de europeiska biltillverkarna, blir den snabbt växande marknaden i Kina en allt viktigare arena. Det återspeglas på den kommande bilsalongen i Peking som inleds till helgen.
Bland mässans dragplåster återfinns bland annat Audi Q5 och Mercedes GLK. Mercedes GLK har tidigare visats upp som två produktionsnära koncept i Detroit och Genève, men kommer nu för första gången att ställas ut som produktionsfärdig version i Peking.

Audi Q5 gör debut i Peking

Premiär är det även för Mercedes GLK som vi emellertid redan sett som produktionsnära koncept i form av GLK Vision på tidigare bilsalonger.

Många analytiker trodde att motormässan i Los Angeles skulle bli arenan för introduktionen av Audi Q5, men så blev inte fallet utan endast en lekfull suv-cabriolet under namnet Cross Cabriolet Quattro återfanns i Audi-montern. Istället blir det alltså i Peking som Audis mindre suv-modell gör entré.
Anledningen är att Kina ses som en viktig nyckelmarknad hos Audi. Faktum är att Kina blev Audis näst största marknad efter hemmamarknaden i Tyskland. Försäljningssiffrorna i ”Mitten rike” ökade med 24,6 % under 2007 och sammanlagt såldes det drygt 101.000 Audi-bilar i Kina förra året.

Självklart kommer även de inhemska biltillverkarna spänna sina muskler inför hemmapubliken. I de flesta montrar kommer mässbesökarna att kunna bevittna olika hybridmodeller. Exempelvis berättade vi nyligen om Chery A5 Hybrid, som kommer att fungera som officiellt fordon under sommarens OS-spel.
Vidare kommer tillverkaren Great Wall Motor Company att visa upp en produktionsnära hybridversion av suv-modellen Hover.

Audi Q5 gör debut i Peking

Det är dags att lägga namnet Anhui Jianghuai på minnet. Deras A-modeller kommer till Europa under 2009 och påstås vara utvecklade för att klara den europeiska säkerhetsstandarden. Ovan ses sedanmodellen A108 som kommer med tre bensinmotorer utvecklade av AVL i Österrikiska Graz. Designen kommer ifrån italienska Pininfarina.

Europaaktuella Brilliance presenterar bland annat en kombiversion av deras Golf-utmanare BS4. Den något större mellanklassmodellen BS6 kommer att visas upp med en 1,9-liters dieselmotor, vilket kan behövas för att locka till sig europeiska kunder i samband med europapremiären i september.
Precis som med många andra kinesiska bilar ligger italienska Pininfarina bakom designen på Brilliance-modellerna. Pininfarina uppger att cirka en tredjedel av deras verksamhet utförs åt deras kinesiska kunder, som utöver Brilliance bland annat inkluderar Chery, Hafei och Anhui Jianghuai.
I montern hos Anhui Jianghuai kommer man att finna en liten sedanmodell kallad A108. I en intervju med Automotive News säger en talesman att de siktar på att lansera A108, samt halvkombiversionen A107, i Europa under 2009 och att de är konstruerade med den europeiska säkerhetsstandarden i åtanke.

Även de amerikanska biltillverkarna satsar på bilsalongen i Peking. Ford kommer att ställa ut den kinesiska versionen av Ford Fiesta med sedankaross.
Modellen knyter an till konceptbilen Verve som visades med sedankaross för första gången under motormässan i kinesiska Guangzhou i höstas.
GM-ägda Buick säljer numera fler bilar i Kina än vad de gör hemma i USA. De kommer att visa upp konceptbilen Invicta Luxury som spinner vidare på den tidigare konceptbilen Riviera och är framtagen av Buicks kinesiska designteam.
Men det stora dragplåstret blir alltså Audi Q5. Således har vi goda anledningar att återkomma med fler nyheter från bilsalongen i ”den norra huvudstaden”.
Nyheterna, med bilder och information om Audi Q5 kommer du naturligtvis att kunna följa på vår hemsida – Sveriges absolut största biltidningssajt.

Annons
Annons
Rulla till toppen