Aston Martins nya superbil: One-77!

Supersportbilstiden är inte förbi, åtminstone inte ännu. Aston Martin håller flaggan högt och ger en liten, liten smakbit av deras nästa ”värsting” – kallad One-77....
Annons

Supersportbilstiden är inte förbi, åtminstone inte ännu. Aston Martin håller flaggan högt och ger en liten, liten smakbit av deras nästa ”värsting” – kallad One-77. Chassi i kolfiber, V12-motor på 7,0 liter och toppeffekt kring 700 hk låter som en spännande kombination!David Richars, chef för Prodrive som äger Aston Martin, kan berätta mer.

Aston Martins nya superbil: One-77!

Den här mörka illustrationen är allt vi fått från Aston Martin. Kan det vara Bonds nästa tjänstebil som vi får en försmak av? KLICKA FÖR STÖRRE

Siffran sju är det tema som Aston Martin valt till sin kommande supersportbil. Namnet ”One-77” ska utläsas som en ”en av 77”, eftersom det bara ska byggas så många exemplar av den exklusiva modellen.
Siffran sju återkommer också i motorvolymen, 7,0 liter, och även om Aston Martin inte säger det rakt ut så gissar vi att även motoreffekten ansluter till temat – alltså 700 hk!
Några prestandasiffror får vi inte men med så mycket effekt bör 0-100 km/h passeras på under fyra sekunder och 300-strecket i toppfart borde inte heller vara något problem. Sannolikt passeras också drömgränsen 200 mph (320 km/h) utan att behöva svettas allt för mycket.
Aston Martin är väldigt kortfattade i sitt pressmeddelande, som bara består av sex rader text. Innehållet kan i princip utläsas på den reklamaffisch som man bifogar, den enda illustrationen hittills. När One-77 ska presenteras avslöjar man inte. Men Paris-salongen i början på oktober kan vara en gissning så god som någon annan.

Aston Martins nya superbil: One-77!

David Richards har berättat en del, men är ganska hemlighetsfull.

Sedan pressreleasen kom ut har våra engelska kolleger på Autocar.co.uk haft möjlighet att intervjua chefen för Prodrive, David Richards, som köpte Aston Martin av Ford Motor Company. David Richards är inte heller speciellt mångordig men kan i alla fall ge ytterligare några detaljer.
Enligt David Richards är det som vanligt Aston-chefen Ulrich Bez som ligger bakom idéerna till One-77. Tillverkningen blir begränsad men Richards nämner inga siffror. Däremot säger han att man (= Aston Martin) har ganska god koll på vilka kunder som är aktuella. Enligt Richards handlar det om 500 gamla trogna kunder som kan bli aktuella och få möjlighet att köpa den nya bilen.
Enligt David Richards kommer chassit att byggas i kolfiber och man siktar på en totalvikt på 1.500 kilo. Aerodynamiskt blir det utmaningar, men något som man förhoppnningsvis ska lösa. Målet är att skapa en mycket snabb bil, men också en som är ”effektiv” som Richards uttrycker det.
Avslutningsvis fick David Richards frågan om någon har beställt en One-77 ännu men på det svarar han ”Vet inte, kan inte svara på den frågan ännu.”

Annons
Annons
Rulla till toppen