Tata flyttar Nano-fabriken västerut

Indiska Tata Motors överger den nästan färdigbyggda fabriken i Västbengalen i östra Indien efter häftiga lokala protester och satsar på en ny fabrik för billigbilen...
Annons

Indiska Tata Motors överger den nästan färdigbyggda fabriken i Västbengalen i östra Indien efter häftiga lokala protester och satsar på en ny fabrik för billigbilen Nano västerut i landet. Fabriken får kapacitet för 500.000 bilar per år och kommer direkt och indirekt att sysselsätta runt 10.000 människor.

Tata flyttar Nano-fabriken västerut

Huvudpersonen i dramat: Tata Nano, ”världens billigaste bil”, som skulle byggas i fabriken i Singur.

Trots att Tata Motors investerat 350 miljoner USA-dollar i byggandet av en ny fabrik i Singur i östra Indien, överger man anläggningen och startar ett nytt bygge nära storstaden Ahmedabad på Indiens västkust.

Tata flyttar Nano-fabriken västerut

Ratan Tata, ordförande i Tata Motors, flyttar fabriksbygget från östra till västra Indien.

På tisdagen skrev Tatas ordförande Ratan Tata under ett avtal med ledningen för delstaten Gujarat. Tata får tillgång till ett landområde på 445 hektar som ägs av delstaten, för att bygga en ny moderfabrik för Tata Nano, ”världens billigaste bil”. Kapaciteten i första steget blir 250.000 bilar per år, men möjlighet att utöka till 500.000 enheter.
Projektet omfattar en monteringsfabrik och en park för underleverantörer. Totalt investerar Tata motsvarande 305 miljoner euro, sa Ratan Tata på tisdagen. Hela anläggningen kommer direkt och indirekt att sysselsätta mer än 10.000 personer.
Tillverkningen av Tata Nano blir på grund av flytten försenad, men i och med att även ett par av Tatas befintliga fabriker utnyttjas för monteringen, hoppas ledningen att de första exemplaren av Nano ändå ska kunna levereras under första kvartalet 2009.

Bygget av Tatafabriken i Singur i delstaten Västbengalen i östra Indien stoppades i september efter häftiga protester från jordbrukare som ansåg att de fått för dåligt betalt för sin mark när den löstes in av delstaten. Bygget saboterades och byggarbetarna hotades, varför Tata Motors tog beslutet att avbryta projektet. Ratan Tata förklarade då att man inte ansåg det realistiskt att fortsätta, trots att företaget då redan investerat motsvarande 350 miljoner USA-dollar i projektet.
Tata Nano är en fyrstisig bil med motorpaketet baktill, som ska kunna säljas i Indien för motsvarande 17.000 kronor.

Annons
Annons
Rulla till toppen