Jaguar och Land Rover säger upp ytterligare 450 anställda

Utöver de tidigare uppsägningarna från i höstas har nu Jaguar och Land Rover meddelat att ytterligare 450 tjänster ska bort. Jaguars försäljning ökade med åtta...
Annons

Utöver de tidigare uppsägningarna från i höstas har nu Jaguar och Land Rover meddelat att ytterligare 450 tjänster ska bort. Jaguars försäljning ökade med åtta procent under 2008 men Land Rover hade det betydligt värre med en nedgång på hela 30 procent.

I oktober förra året meddelade de nya ägarna till Jaguar och Land Rover, Tata Motors, att man måste säga upp 200 personer och ytterligare 300 avslutade sina jobb på frivillig väg. Under hösten har förhandlingar pågått mellan Tata Motors och brittiska regeringen om någon typ av ekonomiskt stöd men konkreta besked har inte getts ännu.
Som en konsekvens av den allmänna försäljningsnedgången ser sig nu Jaguar och Land Rover tvingade till ytterligare besparingar. 450 tjänster ska bort och förhoppningen är att flertalet av dem ska kunna ske "naturligt" genom förtidspensionering och frivilliga uppsägningar.
Jaguar har haft stor framgång med sin nya XF-modell och ökade under 2008 med åtta procent, trots att bilmarknaden tvärstannade under hösten. Men höjda bränslepriser och ett minskat intresse för suv-modeller slog hårt mot Land Rover som tappade 30 procent under fjolåret.
Jaguar och Land Rover är inte de enda med problem i den brittiska bilindustrin. I förra veckan meddelade Nissan att man säger upp 1.200 av de 3.800 anställda i sin Sunderland-fabrik där Micra och Qashqai tillverkas. Fabriken i Sunderland är den största i Storbritannien med en volym på cirka 350.000 bilar per år. Även hos Vauxhall (Opel) i Ellesmere Port har det diskuterats uppsägningar.

Annons
Annons
Rulla till toppen