Provkörd: Brilliance BS4 – en kines på rätt väg

Från Kina kommer en mellanklassbil som kan bli din om du åker till Tyskland. Priset är 16.000 Euro! Kan det vara ett bra köp –...
Annons

Från Kina kommer en mellanklassbil som kan bli din om du åker till Tyskland. Priset är 16.000 Euro! Kan det vara ett bra köp – och kan det vara en bra bil?

Provkörd: Brilliance BS4 - en kines på rätt väg

Formgivningen av Brilliance BS4 känns modern, möjligen lite utslätad.

Storebror Brilliance BS6 gjorde fiasko i ADAC:s krocktest. En stjärna. Livsfarlig var domen. Dödsdömd för många år framåt var det kinesiska bilmärket Brilliance.
Nej. Företaget vägrade att ge upp och hyrde in en tysk konsultfirma för att styva upp krocksäkerheten, och mindre än 90 dagar efter det ödesdigra krockresultatet presenterade man en förbättrad BS6 som ska klara tre stjärnor i krocktestet.
Nya mindre Brilliance BS4, som är byggd på den uppdaterade versionen av BS6:s bottenplatta, har också klarat tre stjärnor i IDIADA:s Euro NCAP-linkande test.

Provkörd: Brilliance BS4 - en kines på rätt väg

Vår testförare tycker sig se designmässiga likheter med BMW.

Huvudet över vattenytan alltså.
Och det finns aggressiva framtidsplaner, för den kinesiska tillverkaren som för övrigt tillverkar BMW:s bilar i Kina! Kanske är det därför som Brilliance formgivning påminner lite om BMW:s?
De närmaste fem åren har Brilliance skrivit kontrakt med sin tyska importör om att sälja 158.000 Brilliancebilar i Europa. I år ska man sälja 10.000.
Nya BS4 ska konkurrera med Kia Magentis, Hyundai Sonata och Toyota Avensis.
För 15.900 Euro får man i Tyskland en hudrahästars BS4 1,6 med två frontkrockkuddar och två sidokrockkuddar, bältessträckare och ABS-bromsar.
Kommer du ihåg när bältessträckare och ABS-bromsar senast var försäljningsargument?
ESP och huvudkrockkuddar kommer inte att finnas förän 2010.

Provkörd: Brilliance BS4 - en kines på rätt väg

Inredningen håller förvånansvärt hög kvalitetskänsla.

Men när det gäller utrustning med mer lyxprofil är det bättre beställt: klimatanläggning, elektriska fönsterhissar och elektriskt inställbara ytterbackspeglar är standard. För 299 Euro får man en musikanläggning med cd-spelare som är MP3-kompatibel.
Deluxversionen med en fyrcylindrig 136-hästarsmotor på 1,8 liter för 19.550 Euro inkluderar dessutom läderklädd ratt, delläderklädsel, elektrisk taklucka, parkeringshjälp och aluminiumfälgar.
Inte så illa.
Den lilla fyrcylindriga motorn går inte direkt mjukt och kultiverat, vilket däremot den större 1,8-litersmotorn gör. Men både motorerna ger tillräckligt med kraft för vanlig körning.
Motorerna är licensbyggen från Mitsubishi och växellådorna är lite hackiga i känslan.

Kupén ger ett luftigt intryck och man sitter bra, men jämför vi med konkurrenterna är utrymmet bara medelbra. Tyvärr är ryggstödet inte fällbart. Lastvolymen är på 430 liter.
När det gäller kvalitetskänsla överraskar BS4 positivt, Brlliance är helt enkelt en "kinesisk premiumtillverkare". Det är bara långt ned och runt mittkonsollen som man hittar hård, "trist" plast.
Fjädringen är varken mjuk eller hård, men på riktigt dålig väg inponerar inte komforten. Det gör inte heller Autobahnegenskaperna: riktnigsstabiliteten är inte hög och vindbruset överröstar till och med motorns surrande.
Men i lägre hastigheter gör sig BS4 riktigt bra.
Nya Brilliance BS4 är alltså bättre än man kanske kan tro, och man har kommit längre på utvecklingsstegen än vad de koreanska tillverkarna gjorde på samma korta tid. Brilliance startade 1990!
Vilken image har egentligen Brilliance BS4? Självklart är det enda köpargumentet det låga priset. Men hur lågt är det egentligen?
Exempelvis kostar en Skoda Octavia cirka 160.000 kronor, med ESP, med fyra stjärnor i Euro NCAP, med fällbart baksäte, med stabilt andrahandsvärde och bevisligen bra driftsäkerhet. Magentis, Sonata eller Avensis är dyrare, men också mycket bättre. Summeringen är alltså inte svår att göra. Köp inte nu. Men vem vet om fem år?

Provkörd: Brilliance BS4 - en kines på rätt väg

Annons
Annons
Rulla till toppen