Svenska elbolag vill rädda norska elbilen Think

Norska elbilsprojektet Think har ekonomiska problem. Vi har hört det förut, och flera gånger har räddare i nöden dykt upp i sistan stund. Just nu...
Annons

Norska elbilsprojektet Think har ekonomiska problem. Vi har hört det förut, och flera gånger har räddare i nöden dykt upp i sistan stund. Just nu förhandlar svenska och norska aktörer om att göra Think till ett norsk-svenskt företag med bland annat stora el-leverantörer som delägare.

Efter en optimistisk period i början av 2008 med produktionsstarten på allvar i sikte, drabbades elbilsprojektet Think av finanskrisen mot slutet av året. Alldeles nyligen räddades företaget igen av ett tillskott på 40 miljoner norska kronor.

Svenska elbolag vill rädda norska elbilen Think

Think City är en 2+2-sitsig bil med plastkasross på stålstomme. Batteiet är av typen ”zebra”, baserat på salt, nickel och järn som aktiva material. En natts laddning ger räckvidden 18 till 20 mil avgasfritt.

Tidningen Miljörapporten skriver nu att det krävs ytterligare 40 miljoner dollar för att få igång bil- och batteritillverkningen på allvar. Enligt tidningens källor förhandlar svenska och norska aktörer om att kunna ställa upp med 20 miljoner dollar var i rekonstruktionen.
De företag som är med i diskussionerna är bland andra norska solcellstillverkaren REC, Gävle Energi, Fortum, Eon och Göteborg Energi. Alla dess bolag har deklarerat att de ser stora möjligheter med att sälja el till elbilar.
I samtalen deltar också den svenska organisationen Powercircle, med de tunga medlemmarna Vattenfall, ABB och Innovatum i Trollhättan.
Det stora intresset från el-leverantörerna förklaras med att Think är den enda elbilen som finns färdig. Om företaget går omkull finns inga bilar att sälja el till, och satsningarna på att få fart på elbilsmarknaden blir fördröjda.

Powercircle har tillsammans med svenska Energimyndigheten startat ett projekt kallat ”Vindel i tankarna”, i vilket ingår fem demonstrationsprojekt för elbilar.
-Vi engagerar oss för att vi vill att det ska hända något på marknaden, säger Christer Asplund, projektledare på Powercircle, till Miljörapporten.
Innovatum AB i Trollhättan är med i räddningsaktionen eftersom dess uppgift är att stödja företag i Västsverige via olika teknik- och forskningssatsningar, med fokus på förnybara drivmedel och alternativ motorteknik.
-Vi ser möjligheter för svenska underleverantörer att leverera delar till Think, säger Tore Helmersson, vd på Innovatum AB.
­Vi och elleverantörerna har ett gemensamt intresse av att det går bra för Think.

Annons
Annons
Rulla till toppen