Saab skriver avtal med två-tre intressenter

Dragkampen om Saab Automobile går nu in i sin slutfas. Av de ursprungliga 27 intressenterna finns bara två eller tre kvar, varav en ganska otippad...
Annons

Dragkampen om Saab Automobile går nu in i sin slutfas. Av de ursprungliga 27 intressenterna finns bara två eller tre kvar, varav en ganska otippad köpare. Enligt Saabs rekonstruktionsadvokat har vissa avtal skrivits.

Saab skriver avtal med två-tre intressenter

Fiat vill att Saab ska ingå i den nya, stora bilkoncernen med bland annat Opel och Chrysler. Men vill Saabs ledning det?

Advokat Guy Lofalk arbetar med Saabs rekonstruktion och under hans ledning har nu antalet intressenter vaskats ner till två, eller möjligtvis tre företag. I en intervju med nyhetsbyrån TT är Guy Lofalk mycket hemlighetsfull med uppgifterna om företagen och säger inte mer än att de kommer från olika länder.

De intressenter som finns kvar har skrivit under ett så kallat ”letter of intent” vilket är en skriftlig förbindelse att fullfölja köpet, om parterna kan komma överens om detaljerna. Eftersom parterna är överens i det stora hela går därför förhandlingarna in i en slutfas där säljaren – General Motors – konkret kan se vad köparna är beredda att betala och hur de tänker satsa i framtiden. Förhoppningen är att denna detaljerade budgivning kan resultera i ett beslut om ny ägare till Saab Automobile i början av juni.

För Saabs ledning gäller det nu att få fram en köpare som är beredd att satsa långsiktigt men det handlar också om att få acceptens hos säljaren General Motors och svenska regeringen. GM vill inte sälja till ”vem som helst” och man skulle förmodligen helst se att Fiats planer på en ny bilkoncern – med Fiat, Opel, Chrysler och ”småmärken” som Saab, Lancia, Alfa och Vauxhall – blir verklighet. GM sägs vilja äga 30 procent av den nya bilkoncernen och man skulle därmed få mycket att säga till om hos Saab, även i fortsättningen.

Men frågan är om det finns någon hos GM som har mandat att göra tummen upp efter sista maj. Den första juni ska amerikanska regeringen godkänna eller förkasta GM:s framtidsplan, annars blir det inga fler lån från skattebetalarna och biljätten General Motors kastas in konkurs, rekonstruktion och nya ägare med stort inflytande.

Svenska regeringens ”välsignelse” över en ny ägare till Saab Automobile är också nödvändig, eftersom man behöver en statlig lånegaranti på cirka fyra till fem miljarder kronor. De pengarna behövs för att flytta hem produktionen av nya 9-5 från Rüsselsheim och 9-3 Cabriolet från Österrike. Likaså behövs pengar för att orka lansera nya 9-5, tillsammans med suvmodellen 9-4X som ska byggas i Mexico. I praktiken kan det alltså bli svenska och amerikanska politiker som gemensamt bestämmer vem som ska äga Saab Automobile i framtiden.

Saab skriver avtal med två-tre intressenter

En av intressenterna uppges vara AM General, tillverkaren av Hummer. Kan det stämma?

Entusiastsajten ”Saabs United” (tidigare TrollhattanSaab.net) tror sig veta att en av de två eller tre företagen heter Renco Group Inc, huvudägare till AM General – mest kända för att tillverka den militära ursprungsversionen av Hummer. Med amerikanska ögon är det förmodligen tryggast och mest nära till hands med en ägare som finns inom landet, men vad säger svenska regeringen om att Saab blir ”Hummer-ägt”? Eller är det kanske bara en naturlig koppling för Saab, vars varumärke till stora delar förknippas med både stridsflygplan och annan militär produktion?

Annons
Annons
Rulla till toppen