Hummer har hittat en köpare

Nu har GM aviserat att de har en köpare till Hummer. Varumärket har varit till salu sedan i höstas och detta är sista chansen för...
Annons

Nu har GM aviserat att de har en köpare till Hummer. Varumärket har varit till salu sedan i höstas och detta är sista chansen för en ny ägare, annars lär Hummer försvinna i GM:s konkursprocess. Köparen finns i Kina.

Hummer har hittat en köpare

Hummer har varit ute på djupt vatten länge men nu ser det ut som om varumärket överlever, trots allt.

UPPDATERAD TEXT:
New York Times skriver under tisdagskvällen att Hummer har sålts/kommer att säljas till Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery i Chengdu.

Sichuang Tengzhong är privatägt, men affären måste godkännas av den kinesiska regeringen som har veto för alla utländska affärer.

Sichuang Tengzhong är mest känt i Kina för att tillverka tunga lastbilar som tankbilar och bärgningsbilar, men de bygger också maskiner för vägentreprenad. De har ingen erfarenhet av personbilar eller lätta lastbilar.

– Köparen uppfyller alla kriterier och har en långsiktig vision för märket. De har också kapital för att utveckla effektivare fordon, något som behövs för att få märket att växa, säger Hummers PR-chef Nick Richards till New York Times.

I övrigt ger GM/Hummer inga kommentarer. Kinesiska källor säger att priset är ”mindre än 500 miljoner dollar”.

URSPRUNGLIG TEXT:
General Motors deklarerade redan innan lågkonjunkturen satte full fart förra hösten att man hade för avsikt att sälja varumärket Hummer. Då var tongångarna positiva och det fanns flera intressenter, hette det. Men som vi vet blev utvecklingen någon helt annan och General Motors har haft svårt att finna en köpare under rådande lågkonjunktur.

I måndags deklarerade General Motors att man söker skydd av konkursdomstol för en rekonstruktion. Det bantade och förhoppningsvis lönsamma ”nya GM” ska innehålla färre varumärken, övriga antingen säljs eller läggs ner. Om inte GM relativt snabbt hittar en köpare till Hummer har risken varit överhängande för att man likviderar varumärket, precis som med Pontiac.

Strax efter lunch, svensk tid, lät GM meddela att man har hittat en köpare och parterna har undertecknat ett ”memorandum of understanding” vilket fungerar som en icke juridiskt bindande plattform där köpare och säljare visar sin avsikt med affärsuppgörelsen.

Försäljningen förväntas bli klar under den senare delen av det tredje kvartalet, men det är ännu hemligt vem som är köpare. GM säger att köparen kommer att ta del av GM:s tillverknings- samt affärsfaciliteter under en tidsperiod och som exempel nämner GM att tillverkningen av H3 och H3T kommer att fortsätta i Shreveport, Louisiana, under hela 2010.

Annons
Annons
Rulla till toppen