Mercedes S 400 Blue Hybrid. Smart snål, men dyr

Efter viss fördröjning ligger nu Mercedes i framkant när det gäller klimatsmart teknik. S-klass i en hybridversion som går 21 procent snålare än standardmodellen.  ...
Annons

Efter viss fördröjning ligger nu Mercedes i framkant när det gäller klimatsmart teknik. S-klass i en hybridversion som går 21 procent snålare än standardmodellen.

 

Mercedes S 400 Blue Hybrid. Smart snål, men dyr

På bilsalongen i New York lanserades denna S-klass Hybrid. (Observera att denna provkörning publicerades första gången i auto motor & sport nr 10-2009)

Vi ska vara noga med orden när det gäller hybridbilar: den ML 400 H som Mercedes ställde ut på New York-salongen i början av april var en fullhybrid – med dubbel-elmotor som ensam kan driva bilen i stadstrafik. Mercedes S 400 Blue Hybrid är däremot en lätthybrid, med en enkel elmotor som stöttar V6:an vid acceleration, plus att den agerar startmotor i start/stoppsystemet och generator åt batteriet vid bromsning.

Mercedes S 400 Blue Hybrid. Smart snål, men dyr

Elmotorn på 20 hästar sitter mellan V6:an och automatlådan. Litiumjonbatteriet på 120 volt väger 27 kilo och ligger till höger om motorn, med eget klimatsystem.

Bensinmotorn i hybridversionen av S-klass är en V6:a på 3,5 liter, men tack vare 160 Nm extra från elmotorn motsvarar drivlinans råstyrka en motor på fyra liter – därav namnet S 400.

Elmotorn sitter mellan V6:an och en sjustegad automatlåda och fungerar också som svänghjul. Det gör växlingarna närmast omärkliga, och ofta känner man inte när motorn stängs av (vid frirull-ning/bromsning under 15 km/h) eller när den startas igen.

Elmotorns litiumjonbatteri är knappt större än ett vanligt blybatteri och det sitter under motorhuven, med ett eget värme/kylsystem. Det laddas till största delen av bilens rörelse vid bromsning, när elmotorn på order av det avancerade styrsystemet förvandlas till generator. Det upplevs vid gasupp-släpp som en tydlig motorbroms, som blir ännu kraftigare när man nuddar bromspedalen och generatorn får signal att avge mer ström. Det här betyder att det ofta räcker med bara den elektriska bromsverkan. Skivbromsarna aktiveras först i det tredje steget, när man trycker ganska hårt på pedalen.

Mercedes S 400 Blue Hybrid. Smart snål, men dyr

Klicka för att se tesfakta och betyg.

V6-motorn har effekten 279 hästkrafter och trots hybridsystemets extra 75 kilo och modifierad utväxling för lägsta förbrukning, känns den här bilen lite rappare än den vanliga S 350, särskilt på lägre växlar. Känslan bekräftas av specen: noll till hundra klaras på 7,2 sekunder, en tiodel snabbare än 350. Detta tack vare elmotorn på 20 hästar.

Men S 400 Blue Hybrid är främst gjord för att vara snålare, och därvidlag är skillnaden större: den drar enligt normen 7,9 l/100 km vid blandad körning, att jämföra med 10,1 liter för S 350. Det betyder att S 400 BH släpper ut 190 gram CO2 per kilometer, mot 237 gram för S 350.

Teoretisk räckvidd för S-hybriden, som har den normala 90-literstanken, blir därmed 114 mil.

Mercedes S 400 Blue Hybrid. Smart snål, men dyr

Kraftflödet visas med grafik i hastighetsmätaren. När man släpper gasen vänder pilarna och visar att rullningen laddar batteriet.

Instrumentpanelen i S 400 Blue Hybrid har en extra grafik inuti hastighetsmätaren som visar kraftflödet i varje ögonblick. Där kan man följa styrsystemets intensiva arbete med att aktivera och deaktivera elmotorn beroende på med- och motlut, bensinmotors belastning och batteriets laddningsstatus.

Men det som syns på instrumenten, märks inte mycket när man kör. Vilket ju är meningen. Däremot upptäcker man att det är mycket sällan man behöver stanna för att tanka S-hybriden.

Enda haken är väl priset: vid säljstarten i juni kostar den 79.000 euro, cirka 860.000 kronor.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen