Tata Nano klarar europeiska krockprov

Den indiska folkbilen, Tata Nano, har nyligen krocktestats i det mer påkostade Europautförandet. Resultatet är positivt och Tata tror på ett fyrstjärnigt betyg i kommande...
Annons

Den indiska folkbilen, Tata Nano, har nyligen krocktestats i det mer påkostade Europautförandet. Resultatet är positivt och Tata tror på ett fyrstjärnigt betyg i kommande EuroNCAP-tester.

Tata Nano klarar europeiska krockprov

Tata Nano Europa fanns att beskåda på vårens Genevesalong, men någon europalansering ser ut att dröja till 2012.

Den billiga folkbilen, Tata Nano, når sina första kunder nu under juli och intresset på den indiska hemmamarknaden har varit enormt. Redan i maj hade Tata fått in över 200.000 beställningar. Något förvånande är det faktiskt den dyraste versionen – Nano LX med bland annat luftkonditionering, centrallås, elhissar och mera påkostad inredning som standardutrustning – är populärast bland kunderna.

Det har inte varit någon hemlighet att Tata haft ambitionen att sälja Nano även i Europa. Nyligen genomfördes två krockprov på Motor Industry Research Association (MIRA) i Storbritannien där man testade den mer påkostade och något förbättrade Europaversionen.

I både sidokrockprovet i 50 km/h och i ett 40 procents offset-prov i 56 km/h klarade sig Tata Nano hyfsat och enligt MIRA klarar Tata Nano de europeiska krocktesterna.

Den europeiska versionen är 19 cm längre än originalet. Även på bredden har den lagt ut, och med 158 cm i stället för 150 ser den inte fullt så övertung ut. Samtidigt har axelavståndet ökats ett par centimeter till 228 för att bättra på benutrymmet en del.

Originalmotorn är tvåcylindrig, men det anses inte duga åt europeiska kunder, så här sitter i stället en trecylindrig, som standardmässigt kombineras med en femstegad automatväxellåda. I utrustningen ingår också elektrisk servostyrning och framförallt krockkuddar och antisladdsystem.

Tata siktar nu på att få fyra stjärnor i kommande EuroNCAP-tester. Om även EuroNCAP-testet faller väl ut kan Tata Nano nå sina första europeiska kunder 2012.

Annons
Annons
Rulla till toppen