Mercedes E 63 AMG - dagens snabbaste kombi

Kombiversionen av nya Mercedes E-klass har vi redan presenterat, men i torsdags var det publikpremiär för modellen på Frankfurtsalongen. Samtidigt släpps E 63 AMG, som med 4,6 sekunder till 100 lär vara dagens snabbaste kombi.

 

Bild 357810

Kombin för extra snabba bud: E 63 AMG hastar noll till hundra på 4,6 om det kniper, och når lätt fartspärren vid 250 om det är fritt fram.


Vid sidan om måsvingen SLS AMG gissar vi att det är den här fullvuxna kombin som väcker störst intresse i Mercedesmontern. I varje fall bland dem som vet vad AMG står för. Och att E 63 AMG är detsamma som vill-ha-faktor MAX, har nya sedanen redan visat.

Och nu finns kombin som varje budbilsförares önskedröm: den lastar 695 till 1.950 liter och klarar 0 till 100 på 4,6 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/h. Ändå nöjer den sig med 12,8 liter bensin på 10 mil - en snygg siffra i sammanhanget.

Bild 357811

De fyra väldimensionerade utblåsen ger en klar signal: häng på om du törs!


Hemligheten bakom fartresurserna är förstås den genmanipulering som blivit AMG-divisionens specialitet: en handbyggd V8 som andas lättare än standardmaskinen, en extremt snabbtänkt automatlåda och ett fastare chassi med ständig optimering av dämpningen efter underlag och körstil.

Det mesta känns igen från den AMG-preparerade sedanen i nya E-klass och prestanda är näst intill likvärdiga, med hänsyn tagen till kombins något högre vikt.

Motorn är AMG:s bekanta V8 på 6,2 liter (jo, trots namnet). Jämfört med förra E-klassgenerationen har den fått 11 extra hästar och ger nu 525 vid 6.800 r/min. Max vridmoment är 630 Nm, med toppen på kurvan vid 5.200 varv. Förbrukningen i blandad körning enligt körcykeln NEDC anges till 12,8 l/100 km, vilket motsvarar ett CO2-utsläpp på 299 gram per kilometer.

Den som har riktigt bråttom kan med hjälp av dubbelkopplingslådans "race start"-funktion klara 0 - 100 km/h på 4,6 sekunder, och accelerationen fortsätter upp till det elektroniska fartstoppet med 250 km/h.

Kraften överförs alltså av växellådan AMG Speedshift MCT med sju växlar. Den kan ställas in i något av fyra lägen, beroende på vilken respons föraren önskar för tillfället: läge C står för "controlled efficiency " (lugn ekonomisk körning), S betyder sportigare framfart och S+ skärper temperamentet ytterligare. Dessutom kan man välja att sköta växlandet för hand i läge M.

Bild 357812

Tonat glas i taket är tillvalet som gör interiören extra ljus och luftig.


Väljer man Sport Plus eller M(anuell), ställer lådan och motorstyrningen om sig så att vissa cylindrar "dödas" just i växlingsögonblicket vid fullgas. Det ger betydligt snabbare växlingar än normalt, säger AMG och uppger ett växlingen då sker på 100 millisekunder (låter tuffare än en tiondels sekund). Även nedväxlingarna med gasanpassning sker mycket sportigare i dessa körlägen.

Men växlingsbeteendet är inte det enda som kan den intresserade föraren kan välja efter eget huvud: en ny generation av den automatiska stödämpningen AMG Ride Control arbetar ännu snabbare för att optimera väggrepp och minimera krängning med hänsyn till både underlaget och förarens körstil.

Tre fjädringskaraktärer finns att välja på med en knapptryckning: C som i komfort samt Sport och Sport Plus. Till ännu bättre väghållning jämfört med förra generationen hör 56 millimeter större spårvidd fram och lite mer negativ camber på bakaxeln.

Bild 357813

En förarplats för den som gillar att köra bil, med betoning på köra. Knapparna vid växelväljaren ställer in olika växlingsprogram (fyra stycken) och med vredet väljer man chassidämpningen (tre program).


Liksom tidigare har AMG:s E-kombi stålfjädrar fram och luftfjädring bak, med automatisk nivåreglering. Den hastighetsanpassade servostyrningen har gjorts 22 procent mer direkt, jämfört med standardversionen av bilen.

Antisladdsystemet ESP har tre steg: "on", "sport" och "off". Vilket man valt visas tydligt i displayen mitt i förarens siktfält.

Bromsarna innanför 18-tumsfälgarna (standard) består av 360 mm ventilerade och borrade skivor runt om . Tillval är keramiska skivor som dels tål högre temperaturer, dels är 40 procent lättare än skivorna av stål.

Däckdimensionen är standardmässigt 255/40 R 18 fram och 285/35 R 18 bak. Tillval är 19 tum med 255/35 R 19 fram och 285/30 R 19 bak.

Säkerhetsivån är som i alla Mercedes hög: i standardutrustningen ingår sju krockkuddar, trötthetsvarnare, aktiva nackstöd och det förberedande säkerhetssystemet Pre-Safe. Som tillval finns "vingelvarnare", dödavinkelnkamera, automatisk nödbroms, halvljusassistans och nattsiktsystem.

Mercedes E 63 AMG kombi börjar säljas i februari 2010. Några prisuppgifter finns ännu inte, men sedanversionen E 63 AMG kostar i Tyskland från 105.790 euro.