VW Polo blev Årets Bil 2010

Inte helt oväntat blev det Volkswagen Polo som knep titeln ”Årets Bil 2010”. 59 journalister från 23 länder röstade fram VW:s andra titel i tävlingen...
Annons

Inte helt oväntat blev det Volkswagen Polo som knep titeln ”Årets Bil 2010”. 59 journalister från 23 länder röstade fram VW:s andra titel i tävlingen men det var hårfint fram till målsnöret – tvåan var bara tio poäng bakom Polo.

VW Polo blev Årets Bil 2010

Det är svårt att bli förbannad på Polo. Den har allting och levererar, utan protest, även om det är lite tyskt småpräktigt. Stabil, jämn form – sånt gör att man vinner tester. Foto: Peter Gunnars.

Att Volkswagen Polo skulle vinna titeln "Årets Bil 2010" var ingen högoddsare, snarare tvärtom. Dels för att Polo faktiskt är en riktigt bra bil med mycket svaga punkter – om ens några – men också för att det är "VW:s tur" att vinna. Golf vann titeln 1992 men varken före eller efter det har Volkswagen lyckat plocka den prestigefyllda utmärkelsen, trots att man är ett av världens största varumärken inom bilindustrin.

Men det satt hårt inne, Polo fick jobba för segern. Toyota iQ låg bara tio poäng efter och fick 337 poäng av juryn, som består av 59 motorjournalister från 23 länder.

VW Polo blev Årets Bil 2010

Fram sitter man riktigt bra, trots att Polo är en relativt smal bil, för sin klass. Men bak är vi inte riktigt nöjda, då var föregångaren faktiskt bättre. Foto: Peter Gunnars.

De sju bilarna i finalen var förutom Polo och iQ Skoda Yeti, Citroën C3 Picasso, Mercedes-Benz E-klass, Opel Astra och Peugeot 3008.
"Alla är de mycket starka kandidater som var och en mycket väl skulle kunna vara Årets Bil – men det finns bara en vinnare," sa juryns svenske ordförande Håkan Matson under måndagens presskonferens. Förutom Håkan Matson ingår Lasse Holmström (Sydsvenskan) och Marianne Sterner (Vi Bilägare) i den svenska juryn.

Varför är då Volkswagen Polo så bra? Vi ställde oss själva den frågan i början av hösten och rullade ut nykomlingen mot tre utmanare som alla vågat satsa på ett mera udda koncept än den jämngoda Polon: Citroën C3 Picasso, Kia Soul och Toyota Urban Cruiser. Du kan läsa hela testet som pdf-dokument genom att klicka på den här länken.

Annons
Annons
Rulla till toppen