Mercedes CLS shooting brake kommer!

När Mercedes presenterade den konceptbilen Fascination 2008 trodde de flesta att den förebådade nya E-klass Coupé. Det stämde, men bara till hälften. Nu avslöjas att...
Annons

När Mercedes presenterade den konceptbilen Fascination 2008 trodde de flesta att den förebådade nya E-klass Coupé. Det stämde, men bara till hälften. Nu avslöjas att konceptbilen ska gå i produktion även som den var – i form av en CLS shooting brake.

 

Mercedes CLS shooting brake kommer!

Mercedes har en kombivariant av fyrdörrarscoupén CLS på gång. Den baseras på den här konceptbilen, Fascination som är en ”shooting brake” med öppningsbart akterparti.

Mercedes har inte bekräftat uppgiften offentligt, men enligt ”en högt uppsatt källa” inom företaget har projektet CLS Shooting Brake fått klartecken av ledningen. Det kommer en modell baserad på fyradörrarscoupén CLS, utformad som en ”CLS kombi”, det vill säga en coupé med hela bakpartiet öppningsbart och baksäte som går att fälla till en rymlig lastplattform.

Med tanke på de senaste exemplen i den återuppståndna nischen kombicoupé – Acura ZDX, Aston Martin Rapide, Audi A7 Sportback, BMW Gran Turismo och Porsche Panamera – är det rätt naturligt att Mercedes också vill vara med på ett hörn. Koncepbilen finns ju, och publikreaktionerna på Parissalongen 2008 var entusiastiska. Och varje bilfabrikant måste i dag söka alla möjligheter att slå mynt av varje dyrt utvecklad modellplattform. Så beslutet kan inte ha varit så svårt för Mercedesledningen.

Mercedes CLS shooting brake kommer!

Concept Fascination var en stilstudie på Parissalongen 2008, baserad CLS-modellen, med taket helt i glas. Här ser man att insteget till baksätet är trångt, och enligt källor ”med insyn” kommer den färdiga coupe-kombin att få fyra sidodörrar.

Frågan är bara om det är smart att göra den exakt som konceptbilen, med bara två sidodörrar, när alla andra har fyra? Insteget till baksätet verkar ganska trångt när man betraktar bilderna på Concept Fascination. Det finns dock obekräftade uppgifter om att den färdiga ”CLS-kombin” faktiskt får fyra sidodörrar, och samma källor uppger att modellen kommer att visas som ytterligare ett koncept – redan i höst på Parissalongen (igen), samtidigt som den andra generationen av vanliga CLS premiärvisas.

Mercedes CLS shooting brake kommer!

Så här kan en ”shooting brake”-variant på Mercedes CLS se ut enligt vår illustratör Schulte – om den den utformas med två sidodörrar.

Vi kan utgå från att det tekniska blir detsamma under skalet på båda CLS-varianterna, med bakhjulsdrift som standard och fyrhjulsdrift på tillvalslistan.

Brittiska Autocar uppger för övrigt att en källa avslöjat att planerna på en ”halvkombi-version” av CLS har funnits ända sedan modellen först lanserades 2004.

Enligt Autocar har den nya modellen internbeteckningen X218, och den ska byggas parallellt med den vanliga CLS i fabriken i tyska Sindelfingen. Troligast är att den lanseras till modellåret 2012.

Mercedes CLS shooting brake kommer!

Med en stor lastlucka baktill kan Mercedes CLS ta upp konkurrensen med bland andra Aston Martin Rapide, Audi A7 Sportback och Porsche Panamera. Detta är aktern på Concept Fascination 2008.

 

Mercedes CLS shooting brake kommer!

Aston Martin Rapide är en skönhet med praktiskt öppningsbart akterparti.

 

Mercedes CLS shooting brake kommer!

Audi A7 Sportback är också en snygg och samtidigt praktisk konkurrent till den nya CLS-versionen.

Annons
Annons
Rulla till toppen