Carl-Peter Forster blir vd för Tata Motors

GM Europes tidigare chef Carl-Peter Forster hoppade av sin post när Opels försäljning till Magna stoppades. Men nu har han fått ett nytt toppjobb, som...
Annons

GM Europes tidigare chef Carl-Peter Forster hoppade av sin post när Opels försäljning till Magna stoppades. Men nu har han fått ett nytt toppjobb, som vd för indiska Tata Motors, vilket även innebär ansvaret för Land Rover och Jaguar.

Under 2009 lyckades General Motors med knapp nöd undvika en konkurs, tack vare stora lån från amerikanska staten. För att minska kostymen ville GM sälja majoriteten av Opel och den hetaste kandidaten var underleverantören och legotillverkaren Magna International.

Carl-Peter Forster blir vd för Tata Motors

Carl-Peter Forster har fått ett nytt toppjobb och en tuff utmaning – att göra Jaguar och Land Rover livskraftiga.

Hos Opel sågs försäljningen inte bara som som ett sätt för GM att minska sina kostnader utan också som en chans till frigörelse och en större grad av självstyre. GM Europes chef Carl-Peter Forster gjorde ingen hemlighet av att han vill ha Magna som ny majoritetsägare. Sedan Carl-Peter Forster värvades från BMW till Opel-vd i april 2001 jobbade han hårt internt med en ny, mera dynamisk profil för Opel. Inom GM-ledningen var Forster också en av få personer som förstod potentialen hos Saabs varumärke.

Men som vi minns blev det ingen Opel-affär för Magna. Efter ett styrelsebeslut i början av november 2009 gjorde GM helt om och bestämde sig för att behålla Opel, trots att man förhandlat om en försäljning under sju månader. Några dagar därefter städade Carl-Peter Forster sitt skrivbord och lämnade sin tjänst som GM Europes chef med omedelbar verkan. Han efterträddes därefter av Nick Reilly, tidigare Vauxhall-chef i Storbritannien.

Alla förstod att Carl-Peter Forster snart skulle dyka upp på ett nytt toppjobb inom bilindustrin och redan i november pekade spåren mot indiska Tata Motors. Idag blev det officiellt och Tata Motors styrelseordförande Ratan Tata kunde förtjust konstatera att man värvat rätt person för de utmaningar som väntar:
"Tata Motors förväntar sig att Forsters inträde verkligen hjälper oss i ambitionen att skapa ett i sanningen internationellt företag," sa Ratan Tata.

Carl-Peter Forster, 55 år, har tyska föräldrar men föddes i London och växte delvis upp i Sydafrika då föräldrarna arbetade som diplomater. Forster jobbade tretton år på BMW, bland annat som chef i Sydafrika, och har totalt 24 års erfarenhet inom bilindustrin. Största utmaningen blir att finns en lönsam utveckling för Jaguar och Land Rover, vilket inte minst innebär att man radikalt måste sänka sina CO2-nivåer.

Annons
Annons
Rulla till toppen