Valmet satsar på elbilen Eva

Finska legotillverkaren Valmet satsar nu på sin första bil under eget namn. Den heter Eva och blir konkurrent till norska elbilen Think, som Valmet redan...
Annons

Finska legotillverkaren Valmet satsar nu på sin första bil under eget namn. Den heter Eva och blir konkurrent till norska elbilen Think, som Valmet redan tillverkar. Eva är 2+2-sitsig och har en räckvidd på 16 mil. Premiär i Genève i mars.

Valmet satsar på elbilen Eva

Lite fräckare i linjerna än konkurrenten Think blir Valmets elbil Eva. Allt vi får veta just nu är att den äe 2+2-sitsig och har en räckvidd per laddning på 160 kilometer.

Hösten 2009 började Valmet Automotive i finska Nystad att seriebygga norska elbilen Think, som tidigare dödförklarats flera gånger. Och nu under våren 2010 startar parallellt serietillverkning av amerikanska elbilen Fisker Karma i samma anläggning. Där produceras också sedan flera år Porschemodellen Boxster.

Men detta är tydligen inte nog för den ambitiösa legotillverkaren. Nu meddelas att Valet Automotive kommer att visa en helt egenutvecklad eldriven stadsbil i konceptform på den stundande Genèvesalongen. Den kallas Eva, vilket ligger nära till hands när det handlar om en Elbil från Valmet Automotive.

Valmet satsar på elbilen Eva

Hur Eva ska hantera konkurrensen med norska Think, som alltså redan serietillverkas av Valmet, förtäljer inte pressmeddelandet. Det sägs bara att Eva är 2+2-sitsig och har en räckvidd på 160 kilometer. Think kallar modellen City för tvåsitsig, med möjlighet till ett extra barnsäte, och räckvidden uppges till 180 kilometer.

Vi får heller inte veta vilken typ av batterier som driver Eva, och ingenting om motoreffekt, fartprestanda eller laddtider.

En viktig partner i Eva-projektet är elleverantören Fortum, som har verksamhet i Norden, Ryssland och Baltikum. Fortum står för laddtekniken och infrastruktur i form av laddstationer.

En annan namnkunnig intressent är Nokia, som bidrar med ett elektroniskt kommunikationssystem mellan ägaren och bilen, baserat på en mobil manöverpanel. Dessutom ingår en navigationslösning från kartföretaget Navteq (ägt av Nokia) som bidar till optimalt utnyttjande av elenergin och som visar var det finns laddmöjligheter för Eva-bilarna.

När och hur Eva-konceptet omvandlas till serietillverkad elbil, får vi rimligen veta mer om under pressdagarna i Genève, som börjar den 2 mars.

Givetvis finns automotorsport.se på plats i utställningshallarna och levererar rykande färska rapporter. Återvänd ofta till vår sajt så håller du dig uppdaterad – och prenumerera på vårt dagliga nyhetsbrev om du ännu inte gjort det.

Annons
Annons
Rulla till toppen