GM ger Hummer en ny chans

Nej, hummer är inte nedlagt än. Ägaren General Motors har sträckt ut fristen för Hummers ledning att hitta en ny köpare, sedan affären med det...
Annons

Nej, hummer är inte nedlagt än. Ägaren General Motors har sträckt ut fristen för Hummers ledning att hitta en ny köpare, sedan affären med det kinesiska företaget sprack i förra veckan. Före den 1 maj måste allt vara klart.

GM ger Hummer en ny chans

Hummer får en chans till. Den nästan klara försäljningen till kinesiska Tenzhong Heavy Industrial Machinery sprack förra veckan när kinesiska staten inte godkände affären. Nu har Hummerchefen Jim Taylor till den 1 maj på sig att hitta en ny köpare.

Vi kommer att göra allt i vår makt för att lösa det här under de närmaste 60 dagarna”, sa Hummers vd Jim Taylor till branschmagasinet Automotive News under helgen.

Taylor sa att det finns ”ett flertal” spekulanter på varumärket och dess verksamhet. Nästa steg i processen blir enligt Taylor att ”ta reda på vilka som är seriösa och vilka som inte är det”.

Hummerchefen förklarade att några av intressenterna är kända investerare som jobbar professionellt, ”andra är de som bara säger att ´Jag vill köpa´”.

Taylor har order från GM-chefen Ed Whitacre att ”agera snabbt”. Det betyder att affären bör vara klar inom de närmaste 60 dagarna. Det är den förlängning av de uppsagda franchisekontrakten som GM har gett återförsäljarna av Hummer. Vilket betyder att Hummer bör ha fått en ny ägare före den 1 maj i år.

Om det inte går att hitta en lämplig ny ägare till Hummer till den 1 maj, kan GM antingen välja att förlänga kontrakten ytterligare, eller avveckla varumärket, sa Taylor vidare. Återförsäljarna har redan fått avvecklingsavtal, men GM har inte aktiverat dem. Om det blir nedläggning, kommer den att genomföras på samma sätt som man gjorde med Saturn och Pontiac.

Enligt Taylor är avvecklingsavtalen från GM generösa och processen ”kommer inte att bli alltför smärtsam”.

Produktionen av Hummer H3 och H3 T pickup stoppades i januari och för närvarande finns drygt 2.500 bilar i lager. Under 2009 såldes 9.046 Hummer – att jämföras med rekordåret 2006, då man sålde drygt 71.500 Hummerbilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen