"Volvo-affären är klar inom en vecka"

Nu är det bara dagar kvar innan det historiska ögonblicket då Volvo Personvagnar övergår i kinesisk ägo. Kontraktet mellan Volvos ägare Ford och kinesiska Geely...
Annons

Nu är det bara dagar kvar innan det historiska ögonblicket då Volvo Personvagnar övergår i kinesisk ägo. Kontraktet mellan Volvos ägare Ford och kinesiska Geely undertecknas senast på söndag eller måndag.

Det är ansedda finanstidningen Financial Times som med hänvisning till tre källor hävdar att affären avslutas inom mindre än en vecka. På söndag eller måndag skrivs kontraktet som innebär att Geely betalar motsvarande 13 miljarder kronor för Volvo PV.

"Volvo-affären är klar inom en vecka"

Avgörandets timme närmar sig.

Kinas vicepresident Xi Jinping kommer till Sverige på officiellt besök på lördag, och i samband med det kommer avtalet sannolikt att skrivas under på söndag eller måndag, skriver FT.

Men en av tidningens källor säger också att det kan dyka upp hinder i sista minuten, eftersom biltillverkare i Europa börjat agera mot att lån ges till statsunderstödda företag. Många uppfattar Geely som ett visserligen privat företag men med starkt statligt kinesiskt stöd. Och därmed har det lån på mellan 500 och 800 miljoner dollar som Europeiska Investeringsbanken ställer upp med, ifrågasatts. Lånet garanteras av de länder i Europa där Volvo har produktion.

Köpesumman är 1,8 miljarder dollar, cirka 13 miljarder kronor, som betalas till Ford, och ytterligare 750 miljoner dollar (5,4 miljarder kronor) läggs in i Volvo för att driva verksamheten.

Förutom lånet från EIB bidrar svenska banker med lån på 500 miljoner dollar, och resten kommer från kinesiska banker och från Geelys egen kassa.

Ford har inte kommenterat uppgifterna i Financial Times, men har tidigare sagt att affären ska vara klar före första kvartalets slut.

Annons
Annons
Rulla till toppen