Hummer: "Varumärket läggs ner – punkt slut"

Under tisdagen blev det definitivt klart att GM:s varumärke Hummer läggs ner. Allt hopp om att hitta en ny köpare är ute. Produktionen upphör och...
Annons

Under tisdagen blev det definitivt klart att GM:s varumärke Hummer läggs ner. Allt hopp om att hitta en ny köpare är ute. Produktionen upphör och de kvarvarande 2.200 bilarna ska reas ut i USA.

Hummer: "Varumärket läggs ner - punkt slut"

Cirka 3.000 GM-anställda riskerar sina jobb när Hummer läggs ner. Det berör återförsäljare men också bilbyggare på fabrikerna i Shreveport (bilden) och Mishawaka.

Det fanns en liten, liten strimma av hopp för Hummer och de 153 bilhandlarna i USA som sålt varumärket. Kinesiska Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery fick inte de lånegarantier man behövde av de statliga myndigheterna, men General Motors närde ändå ett visst förhoppning om att i sista stund hitta en annan köpare (se artikel på denna länk).

Möjligheten att hitta en ny köpare inom rimlig tid anses dock helt uttömda, det meddelade GM:s försäljningschef Jim Bunell under en telefonkonferens i tisdags (6 april) med de amerikanska handlarna. Beskedet bekräftades för amerikanska media av Hummers talesman Nick Richards. Som en konsekvens av detta avgår Hummers vd Jim Bunnell med omedelbar verkan.

De kvarvarande 2.200 bilarna som finns i lager i USA ska reas ut under april. Kunderna kan få nollprocentränta under 72 månader eller en prisrabatt direkt i näven. H3 och H3T årsmodell 2010 säljs med 4.000 dollar i rabatt, de kvarvarande bilarna från 2009 säljs med antingen 5.000 eller 6.000 dollar i rabatt. Det är alltså sista chansen att köpa en ny Hummer.

Hummer: "Varumärket läggs ner - punkt slut"

Den största modellen, Hummer H2, är i dag undantagen från reglerna om max bränsleförbrukning i USA eftersom totalvikten överstiger 3,8 ton. Men de nya CAFE-reglerna undantar inte H2 och det skulle bli svårt att få ner förbrukningen tillräckligt. KLICKA FÖR STÖRRE

Cirka 3.000 anställda hos GM berörs av nedläggningen, dels hos handlarna men också bilbyggarna som arbetat med produktionen av Hummer, i två fabriker (Shreveport och Mishawaka). Första beskedet om nedläggningen kom 25 februari, se mer i denna artikel.

Som bäst gick det för Hummer under 2006 då GM sålde 71.524 bilar men man återhämtade sig aldrig från finanskrisen som inleddes under hösten 2008. Under 2009 såldes inte ens 10.000 Hummer.

Hur mycket nedläggningen kostar GM finns det inga officiella besked på. Däremot har GM tagit på sig det fulla ansvaret för framtida garantier och man ska tillhandahålla reservdelar och teknisk support för verkstäderna.

Annons
Annons
Rulla till toppen