Ny allians: Renault + Mercedes = sant

Som väntat blir det ett samarbete mellan Daimler AG och alliansen Renault-Nissan. Företagen ska gemensamt utveckla mindre modeller och även elbilar. Samarbetet innebär bland annat...
Annons

Som väntat blir det ett samarbete mellan Daimler AG och alliansen Renault-Nissan. Företagen ska gemensamt utveckla mindre modeller och även elbilar. Samarbetet innebär bland annat ett korsvis ägande.

 

Ny allians: Renault + Mercedes = sant

Carlos Ghosn, koncernchef för Renault-Nissan, och Dieter Zetsche – koncernchef för Daimler AG – kunde under onsdagen underteckna papperna som bekräftar alliansen mellan de två företagen.

Att Mercedes söker samarbetspartners för kommande småbilar har inte varit någon hemlighet och de senaste veckorna har det också stått klart vem man hittat. Men i onsdags, 7 april, var det dags att offentliggöra det nya samarbetet och det skedde under högtidliga former i Bryssel, Belgien.

Ny allians: Renault + Mercedes = sant

Gemensamt ska Daimler AG och Renault-Nissan ta fram ny teknik.

Gemensamt går de tre företagen Daimler AG (Mercedes), Renault och Nissan ut och berättar om sitt strategiska samarbete som främst ska mynna ut i mindre bilmodeller, varav en del blir elbilar. Framtida Smart-modeller och Renault Twingo ska dela teknik som utvecklas gemensamt och den kan även dyka upp i kommande, mindre Mercedes-modeller.

Samarbetet ska rent konkret resultera i tre- och fyrcylindriga diesel- och bensinmotorer där drivlinan placeras bak, med bakhjulsdrift, som nuvarande Smart. På andra hållet ska Infiniti (Nissans lyxbilsmärke) kunna använda Mercedes fyr- och sexcylindriga dieselmotorer, nödvändiga för märkets lansering i Europa. Även i det senare fallet antyds att Inifiniti och Mercedes framöver ska dela på utvecklingskostnader.

Ny allians: Renault + Mercedes = sant

Dieter Zetsche, koncernchef Daimler AG.

Det tredje exemplet som nämns är att Mercedes-Benz Vito ska kunna använda dieseldrivlinor från Renault-Nissan. Också här ger pressmeddelandet sken av fler, gemensamma projekt för lätta lastbilar och kommersiella fordon. Bland annat ska Mercedes införa en billigare instegsmodell med hjälp av teknologi från Renault.

För att besegla samarbetet ska de tre företagen utbyta mindre aktieposter hos varandra på 3,1 procent. Renault-Nissan alliansen köper 3,1 procent av Daimler AG och på samma sätt köper Daimler AG 3,1 procent hos Renault och Nissan, respektive. En ny kommitté ska bildas som övervakar samarbetet och den leds gemensamt av koncerncheferna Carlos Ghosn och Dieter Zetsche.

Annons
Annons
Rulla till toppen