"Geely och Volvo är som bröder"

Under pågående bilsalong i Beijing meddelar Geelys vd Li Shufu att man ska investera närmare sju miljarder kronor i Volvo PV, efter att köpet med...
Annons

Under pågående bilsalong i Beijing meddelar Geelys vd Li Shufu att man ska investera närmare sju miljarder kronor i Volvo PV, efter att köpet med Ford är klart. Då är också ”Geely och Volvo som bröder,” enligt Li Shufu.

Inför övergången från Ford till Geely har det uttryckts en del oro i media och även från Volvos fackförbund. Att det vankas gott om kulturkrockar är alla förberedda på, men finns det egentligen någon som vet vad Geely och dess "self-made-man" Li Shufu vill med Volvo långsiktigt?

"Geely och Volvo är som bröder"

Vad har Li Shufu egentligen för ideer? Förmodligen är det inte så många som verkligen vet.

För att gjuta olja på vågorna har Geely-chefen Li Shufu tagit till orda under 2010 Beijing Auto Show, dit den internationella motorpressen haft sin uppmärksamhet riktad under några dagar.
"Efter övertagandet ska Geely och Volvo vara som bröder, istället för som far och son," uttryckte sig Li Shufu och förtydligade sig ytterligare: "Geely ska inte tillverka Volvo-bilar. Volvo ska inte tillverka Geely-bilar."

Li Shufu förväntar sig att affären mellan Zhejiang Geely Holding Group och Ford Motor Company är helt avklarad under tredje kvartalet. Hela köpesumman på 1,8 miljarder dollar, så när som på en mindre post på 200 miljoner dollar, blir en kontant överföring från Geely till Ford. Ford behåller ingen minoritetspost i Volvo Cars. När köpet är klart ska Geely investera 900 miljoner dollar i Volvo, motsvarande cirka 6,7 miljarder kronor.

Hur den här miljardsatsningen ska användas gick dock Li Shufu inte in på. Att en hel del behövs för att etablera Volvo bättre i Kina är nog ingen vågad chansning och förmodligen startar man en egen produktionsanläggning, förutom den som Volvo redan har ihop med Changan Auto, Ford och Mazda i sydöstra Kina. Uppgifter i kinesiska media uppger att Geely vill förlägga den nya Volvo-fabriken i närheten av huvudstaden Beijing.

Annons
Annons
Rulla till toppen