Fiat/Alfa nysatsar i Sverige

Fiat och Alfa Romeo gör ett nytt försök. Ny organisation, fler återförsäljare, förlängda garantier och ett starkt miljöfokus ska tvätta bort alla gamla uppfattningar. Premiär också för Fiat 500 som cabriolet och Alfa Giulietta.

Bild 372453

Nya MiTo ska hjälpa till att skaka liv i den nästan insomnade försäljningen av Alfa Romeo i Sverige. Kommer i fem versioner, varav två miljöalternativ.


Först och främst måste vi ge den nya organisationen - Fiat Group Automobiles - credd för den film man väljer att inleda sin presskonferens med.

En brokig skara svenskar får svara på frågor vad Fiat och Alfa Romeo står för, vad de tänker på, och om de skulle vilja köpa någon av bilarnas modellerna.

Det är inte bara glada miner, om man säger så.

- Det är lite av sista chansen för Fiat och Alfa Romeo i Sverige. Och den här gången ska det bli rätt, lovar Peter Himmer, vice vd för det nya svensk-danska bolaget.

Bild 372454

Ett klassiskt, skjutbar tygtak är tillbaka. Fiat 500C kommer till Sverige lagom till sommaren. Endast med 1,2-liters 69-hästarsmotor och med prislapp på 152.900 kronor för den enklare Pop-versionen.

Det är ingen hemlighet att importen av Fiat/Alfa Romeo i Sverige i evigheter förföljts av mer eller mindre misslyckade insatser.

Det visas kanske bäst av försäljningssiffrorna för 2009: Fiat sålde 600 personbilar, Alfa Romeo knappt 150. Marknadsandelarna är nere i promille.

- Vi vill inte sätta upp några exakta försäljningsmål ännu. Men vi tänker utmana de franska märkena, säger Himmer.

Hur ska då Fiat Group Automobiles lyckas?

- Bättre garantier, utökat återförsäljarnät och en helt ny produktportfölj, säger PR-chefen Marcus Andreasson.

Vi lägger till: Lägre priser och ett stort miljöfokus. Fiat är ju faktiskt europaledande när det gäller låga koldioxid-utsläpp!

När storsatsningen nu inleds i Sverige finns det sex Fiat-modeller och 17 varianter som klassas som miljöbilar. Det handlar om snåla bensin- och dieselmotorer och flera biogasalternativ. Bland Alfa-modellerna kommer miljöalternativ för både MiTo och Giulietta.

Modellprogrammet hos Fiat kommer att omfatta Panda, Fiat 500, den öppna 500C, kombilastaren Qubo, Bravo och helt nya Doblò. Den sistnämnda finns också i en cargo-version som säljs i Fiats framgångsrika utbud av kommersiella fordon (dit också Fiorino och Ducato hör).

Den nya importören har både ökat utrustningsnivån och sänkt priserna på de flesta modellerna. Dessutom utökas fabriksgarantin till tre år och rostskyddsgarantin till tolv år!

Förutom den öppna 500C kommer två modellnyheter till Sverige i år:

Lilla Alfa MiTo kommer med fem motorvarianter. JTD-dieslar med 95/120 hk samt tre bensinversioner från 105 hk till 1.4 MultiAir Turbo med 170 hk. Den sistnämnda blir givetvis dyrast: 210.000 för QV-utförandet.

I oktober blir det Sverigepremiär för nya Giulietta. Den kommer att finnas i fem versioner varav den svagaste (1,6 JTDm/105 hk) är en miljöbil. Vassast blir 1,8 TBi med 235 hk. Några priser är ännu inte fastställda.
Bild 372455

Hösten i Sverige kommer att lysas upp av denna nyhet: I oktober kommer nämligen nya Alfa Giulietta i fem varianter till Sverige.


Fiat Group Automobiles håller just nu på att bygga upp ett nytt nät av återförsäljare och verkstäder. I nuläget finns 50 Fiat-handlare och hälften så många Alfa-handlare. Det rör sig om tidigare Fiat-handlare, Chrysler/Jeep-handlare och Saab-handlare. Antalet serviceverkstäder ska bli ungefär dubbelt så många.

Bild 372456

Numrerade exemplar. Fiat 500C "Sverige Opening Edition" och Alfa Mito "Stile Svedese" ska säljas i korta specialserier.

Nästa år kommer nästa steg i den italienska återkomsten: Då kommer Lancia hit!

- Ja, och då blir det i form av Lancia-modeller och Chrysler-modeller med Lancia-emblem, berättar Peter Himmer.

För den som är riktigt sugen släpps också två specialversioner i 50 exemplar vardera - båda i blått:

Fiat 500C "Sverige Opening Edition" och Alfa Mito "Stile Svedese".

Nu kommer det äntligen att lyckas för Fiat i Sverige!
480
61