Hyundai "Veloster" klar för Paris

Här är bildbevis för att Hyundais nya lilla sportmodell sluttestas inför världspremiären på Parissalongen i höst. Den blir ganska lik konceptbilen Veloster och toppversionen får...
Annons

Här är bildbevis för att Hyundais nya lilla sportmodell sluttestas inför världspremiären på Parissalongen i höst. Den blir ganska lik konceptbilen Veloster och toppversionen får turbomotor å 200 hästar.

Hyundai "Veloster" klar för Paris

Den nya lilla sportcoupén från Hyundai är i det närmaste färdig under plastsjoken. Det är en tredörrars 2+2-sitsig bil som premiärvisas på Parissalongen i höst.

Hyundai har en mängd modeller i programmet, men ännu ingen kompakt sportbil till överkomligt pris. Den luckan fyller man igen i höst, när bilen på de nytagna spionbilderna här begår sin premiär på Parissalongen i början av oktober.

Att den lilla coupén varit på gång har vi vetat sedan konceptbilen Veloster visades på salongen i Soeul 2007. Men först nu har vi fått riktigt tydliga spionbilder på den, samtidigt som trovärdiga uppgifter gör gällande att den ska premiärvisas i färdigt skick på Parissalongen.

Hyundai "Veloster" klar för Paris

Tnk bort plasten baktill och du ser en slank taklinje och en stor lucka som öppnar aktern och underlätta lastning av exempelvis ett par golfbagar (som med näppe får plats när baksätet fälls ner).

Bilen på bilderna är kraftigt maskerad för att inte avslöja akterpartiet, men vi anar att det blir lite mer utdraget jämfört med Velosterkonceptet. Chefen för Hyundai America har förklarat att den nya modellen behåller 70 till 80 procent av designen hos konceptet Veloster.

Det handlar om en kompakt tredörrars 2+2-sitstig coupé med framhjulsdrift som lär kvala in i samma nisch som exempelvis Volkswagen Scirocco. En klassisk modell att jämföra med är Honda CRX på 1980-talet.

Konceptbilen 2007 kallades Veloster, tänkt att vara en mix av velocity (fart) och roadster, men eftersom det var en täckt coupé, hade den egentligen inget med roadster att göra. (Vilket är en tvåsitsig öppen sportbil.) Vad den nya coupén ska heta i Hyundais nuvarande namnsystem bestående av i20, i130, iX35 och så vidare, är inte känt.

Hyundai "Veloster" klar för Paris

Tidigare spionbilder som visar båda sidorna av bilen har lett till spekulationen att den får en lösning à la Mini Clubman, med två dörrar på högersidan, varav den bakre är smalare och upphängd i bakkant, för att underlätta insteget till (det av allt att döma minimala) baksätet.

Våra uppgifter säger att grundmotorn i coupén blir en 1,6-liters besinare utan turbo, som ger runt 140 hästkrafter, medan turboversionen hamnar i storleksordningen 200 hästar. Hyundai har tagit fram en dubbelkopplingslåda, och det skulle förvåna om inte den blir ett alternativ i kraftöverföringen på kompaktcoupén.

Premiär blir det alltså i Paris i oktober och försäljningen i Europa drar igång tidigt 2011.

Spionfoto: Automedia.

Annons
Annons
Rulla till toppen