Pagani krossar Ringen-rekord

Kampen om Nürburgring går vidare. Pagani meddelar nu att deras Zonda R varvat Nordslingan på 6,47 – elva sekunder snabbare än det rekord som Ferrari...
Annons

Kampen om Nürburgring går vidare. Pagani meddelar nu att deras Zonda R varvat Nordslingan på 6,47 – elva sekunder snabbare än det rekord som Ferrari tog tidigare i vår.

Pagani krossar Ringen-rekord

Den nya kungen av Nordslingan: Pagani Zonda R. Bilden är tagen vid tester på Monza.

Innan ni börjar protestera över att Zonda R inte är någon laglig gatbil ska vi påpeka att det är inte heller den Ferrari 599 XX som tog rekordet i våras. Och vad ska vi säga om den Radical SR8LM, som visserligen kördes till banan?

Det är helt enkelt så att den legendariska Nordslingan, och jakten på att vara snabbast, lockat fram en ny kategori. Ska vi kalla den "track cars" – en hybrid mellan gatbilar och tävlingsbilar i den förstnämndes kläder?

Förra året körde en Radical SR8LM på 6.48. Ändå påstod Ferrari att de slagit rekord i april när de rundade "det gröna helvetet" på 6.58. Rekord för vad?

Nu är dock båda dessa tider petade från tronen. Under onsdagen stressades Pagani Zonda R runt banan på 6,47 minuter. Rekordet är kvar i Modena, där ju också Pagani hör hemma.

Det bästa av allt? Mark Basseng, som körde bilen till det nya rekordet, tror att det finns ytterligare åtta sekunder att plocka.

Med blott femton exemplar byggda av den 1,5 miljoner Euro dyra Zonda R är den en av de mest extrema och exklusiva italienska superbilarna någonsin. Den väger blott 1070 kg och dess 6-liters, Mercedes-baserade V12-motor utvecklar 740 hk. Det duger för att skicka den från noll till hundra på 2,7 sekunder och en toppfart på 350 km/h.

Annons
Annons
Rulla till toppen