Mahindra på väg att ta över Ssangyong

Sydkoreanska Ssangyong meddelade under torsdagen att man utsett indiska Mahindra & Mahindra till ”utvald köpare”. Mahindra väntas köpa en kontrollpost i den problemtyngda biltillverkaren och...
Annons

Sydkoreanska Ssangyong meddelade under torsdagen att man utsett indiska Mahindra & Mahindra till ”utvald köpare”. Mahindra väntas köpa en kontrollpost i den problemtyngda biltillverkaren och ta över företaget i november.

Mahindra på väg att ta över Ssangyong

Indiska Mahindra & Mahindra Ltd kämpade med sin inhemska huvudkonkurrent Tata Motors om att köpa Jaguar och Land Rover av Ford under 2007-2008. Tata Motors vann den kampen men nu ser det ut som om Mahindra istället tar över kontrollen av Ssangyong – mest kända för sin ”speciella” design.

Det ser ut som om indiska Mahindra & Mahindra Ltd drar det längsta strået i kampen om sydkoreanska suvtillverkaren Ssangyong. Renault/Nissan och deras sydkoreanska biltillverkare Busan har dragit sig ur förhandlingarna och Ssangyong har utsett Mahindra till "utvald köpare".

Ett avtal ska tecknas i slutet av månaden och Mahindra väntas köpa en majoritetspost i Ssangyong och ta över kontrollen i november, då affären slutförs. Någon köpesumma har inte nämnts och företaget är svårt att värdera då man har en spretig mix av både tillgångar och skulder.

Mahindra väntas dra fördelar av Ssangyongs 1.300 handlare runt om i världen och få en bättre distribution av sina egna suvmodeller och kommersiella fordon. Mahindra har tidigare investerat i elbilstillverkaren Reva Electric Car i Indien och köpt Renaults andel i en indisk produktion av Logan.

Ssangyong kontrollerades tidigare av kinesiska SAIC Motor Corporation men sökte konkursskydd för rekonstruktion i början av förra året. De ekonomiska problemen ledde bland annat till en två månader lång strejk bland bilarbetarna förra året. Under årets första sju månader sålde Ssangyong 44.000 fordon.

Annons
Annons
Rulla till toppen