Allt fler barn sitter farligt fel i bilen

Trafikföreningen NTF har intervjuat tusentals föräldrar för att ta reda på hur de placerar sina barn i bilen. Enligt vd Jan Sandberg visar det sig...
Annons

Trafikföreningen NTF har intervjuat tusentals föräldrar för att ta reda på hur de placerar sina barn i bilen. Enligt vd Jan Sandberg visar det sig att en majoritet av föräldrarna låter treåringar sitta framåtvänt, trots att det ökar risken för skador vid en olycka.

Allt fler barn sitter farligt fel i bilen

Jan Sandberg, vd för NTF, kan oroat konstatera att svenska föräldrar blivit allt sämre på att placera små barn rätt i bilen. Nu behövs informationskampanjer.

Små barn upp till fyra-fem års ålder bör sitta i en bakåtvänd stol under bildfärd. Eftersom huvudet är proportionerligt större och tyngre, samtidigt som muskulaturen inte är så stark, i lägre ålder är det säkrast med bakåtvänd position. Om barnet sitter vänt framåt ökar risken för nackskador och dödsfall vid en olycka.

De flesta föräldrar borde veta vilken position som är säkrast för små barn, ändå visar Trafikföreningen NTF:s undersökning att många föräldrar vänder sina barn för tidigt. NTF har intervjuat föräldrar vid fem förskolor i 70 kommuner i hela landet. Totalt omfattar undersökningen 5.000 barn.

Jämfört med tidigare undersökningar har antalet treåringar som åker rätt i bilen – det vill säga bakåtvänt – minskat med en tredjedel på några år. 1998 satt 70 procent av alla treåringar bakåtvänt, förra undersökningen 2009 visade på 46 procent. Nya undersökningen visar att andelen framåtvända treåringar nu är uppe i 60 procent.
"Trenden är att färre föräldrar låter ungarna sitta rätt. Det ökar risken för allvarliga skador och död, säger Jan Sandgren, vd för Trafikföreningen NTF till TV4 Nyheterna. "Huvudet på barn är så stort och tungt i förhållande till kroppen, så det kan bli väldigt stora skador i nacken vid olyckor."

Att placera barn bakåtvänt är en "svensk" metod som har sin grund i tidig forskning och märkning av bilbarnstolar. Men sedan 2008 har den speciella märkningen tagits bort då den ansågs konkurrensbegränsande av EU. Nere i Europa åker nästan alla små barn framåtvända, men det har också sina tragiska konsekvenser:
"I Europa dör två små barn om dagen i bilolyckor, mångdubbelt fler skadas svårt. Den främsta orsaken är skador på nacke och huvud," säger Tommy Pettersson, chef för VTI:s krocklaboratorium.

För att bryta trenden med en allt större andel felvända barn borde föräldrar informeras bättre. Även trafikpolisen behöver bättre utbildning för att informera trafikanterna. Undersökningen redovisas i sin helhet på NTF:s hemsida, klicka på länken här för att läsa mer.

Annons
Annons
Rulla till toppen