Mercedes: Ny kombi byggs av Renault

Mercedes saknar en konkurrent till Volkswagens säljsuccé Caddy i segmentet kompakta kombibilar med skjutdörrar. Den luckan fylls hösten 2012 när nya Vaneo lanseras – tillverkad...
Annons

Mercedes saknar en konkurrent till Volkswagens säljsuccé Caddy i segmentet kompakta kombibilar med skjutdörrar. Den luckan fylls hösten 2012 när nya Vaneo lanseras – tillverkad av Renault i Frankrike.

 

Mercedes: Ny kombi byggs av Renault

Mercedes utmanar Volkswagens säljsuccé Caddy med efterföljaren till Vaneo, som kommer hösten 2012. Den baseras på tekniken från nästa Renault Kangoo och ska byggas parallellt med denna i en av Renaults fabriker.

Samarbeten och allianser ökar i bilvärlden och det senaste partnerskapet ingicks mellan Mercedes ägare Daimler AG och franska Renault. Skälet stavas förstås pengar, eller snare kostnader. Med gemensam teknik i botten kan båda parter sänka både utvecklings- och produktionskostnaderna radikalt. Och det behövs i den allt tuffare konkurrensen, när allt fler bilar tillverkas i låglöneländer, främst i Asien.

I april förra året meddelade Renaultchefen Carlos Ghosn och Mercedes vd Dieter Zetsche att deras företag inlett ett samarbete för att utveckla mindre modeller och även elbilar tillsammans. Då nämndes bland annat att nästa generation Smart (som ägs av Daimler) skulle dela teknik med nästa Renault Twingo.

Nu avslöjar tyska biltidningen Auto Strassenverkehr att den första gemensamma produkten blir efterträdaren till Mercedes Vaneo – den transportbil och kombi med skjutdörrar som byggdes endast mellan 2002 och 2005. Vaneo baserades på första generationens A-klass och blev en rejäl flopp.

Mercedes: Ny kombi byggs av Renault

Nya Vaneo (som kanske får ett annat namn) avslöjar inte utvändigt sitt släktskap med Renault Kangoo. Skjutdörr på varje sida är standardutrustning.

Mercedes kan inte stillatigande se på hur Volkswagens mångsidiga ”lådbil” Caddy dominerar sitt segment i Tyskland och en stor del av Europa, och därför satsar man nu på en ny Vaneo tillsammans med Renault. Den tekniska basen är gemensam med den hos nästa generation Renault Kangoo. Det betyder samma grundmått, samma chassi och samma drivlina. Däremot ska man inte av karossdesignen kunna gissa sig till att nya Vaneo är syskon med Kangoo.

Motorprogrammet hämtas i första hand från Kangoo och utgörs av fyrcylindriga bensinare och dieslar mellan 75 och 110 hästkrafter. Toppversionen får dock Mercedes egen 2,1-litersdiesel på runt 140 hästar.

Huruvida den nya skjutdörrs-Mercan får ta över namnet Vaneo, är inte känt. Med tanke på att föregångaren totalt misslyckades i konkurrensen med Opel zafira och Renault Scénic, förefaller det troligast att Mercedes väljer ett annat namn.

Den nya ”lådbilen” ska byggas både som skåpvariant och som kombi med sidofönster. Den får skjutbart baksäte men den blir femsitsig och kommer inte att erbjudas med en tredje sätesrad. Det troliga är att den senare även kommer i en lite lyxigare och mer ombonad personbilsversion – i likhet med flera av sina konkurrenter.

Mercedes: Ny kombi byggs av Renault

Den nya skjutdörrs-Mercedesen ska byggas som både skåpbil utan sidofönster och som femsitsig kombi med fönster. Troligen blir det även en mer ombonad och mer personbilslik version också.

Fullt ut kan dock nya Vaneo inte konkurrera med marknadsledaren VW Caddy: Kangooplattformen finns inte i någon förlängd maxiversion och den är inte konstruerad för fyrhjulsdrift.

Däremot har Renault tagit fram en dubbelkopplingslåda till dieselversionen, och Vaneo kan fås i ett antal utrustningsnivåer. En diger lista med komforttillval finns också att välja från.

I och med att nya Vaneo helt baseras på Renault Kangoo är det mest rationellt att bilen även tillverkas av Renault. I slutet av 2012 startar produktionen av båda versionerna i Renaults fabrik Maubeuge i norra Frankrike, på gränsen till Belgien.

Några priser är inte kända, men man vet att köparna av den här biltypen är priskänsliga, och helt klart blir nya Vaneo den billigaste Mercedes man kan köpa. Den hamnar en god bit över Kangoo i pris, men måste ändå ligga klart under 20.000 euro för att ha en chans i konkurrensen.

Annons
Annons
Rulla till toppen