Bentley och Kankkunen slår isrekord – igen

Kombinationen Juha Kankkunen och Bentley innebär alltid en blixtrande topphastighet på is och nu har den finske rallyvärldsmästaren gjort det igen: nya rekordet är 331...
Annons

Kombinationen Juha Kankkunen och Bentley innebär alltid en blixtrande topphastighet på is och nu har den finske rallyvärldsmästaren gjort det igen: nya rekordet är 331 km/h! Rekordet kördes på den hårdfrusna Bottniska viken längs en 16 kilometer lång raksträcka.

Bentley och Kankkunen slår isrekord - igen

Sjöis kan ge ett slätt intryck, men i hastigheter över 300 km/h är underlaget långt ifrån jämnt. Nya rekordet är nu 205,48 mph, med god marginal över 200-strecket. KLICKA FÖR STÖRRE

De biltillverkare som jagar titeln "världens snabbaste" har det inte lätt – av flera skäl. Att bygga en effektstark, aerodynamiskt gynnsam bilmodell är bara en del av att utmaningen – det gäller att hitta en tillräckligt lång raksträcka också för att slå gällande rekord.

Som vi berättade förra sommaren satte Bugatti ett nytt rekord i topphastighet med sin specialmodell Super Sport. Rekordet är numera 431,1 km/h (läs mer i denna artikel, klicka för att länka). 1.200 hk från W16-motorn hjälper förstås till men förutsättningen för att kunna lyckas var tillgången till VW:s testbana Ehra-Lessien med bland annat en nio kilometer lång och helt perfekt horisontell raksträcka. Som en optisk finurlighet kan nämnas att man stående i ena änden av raksträckan inte kan se slutet av banan på grund av jordklotets krökning!

Bentley och Kankkunen slår isrekord - igen

Ute på havet finns det inget som tar emot när en vindpust passerar, även om vädret till synes är vindstilla. Snö som blåste in över isen var ett av Juha Kankkunens värsta problem.

När det kommer till hastighetsrekord på is finns inga problem med långa raksträckor. Det gäller "bara" att hitta en tillräckligt lång sjö och ploga upp snön. Problemet är istället det ojämna underlaget som i höga hastigheter kan bli rejält besvärligt, precis som vindbyar som plötsligt kan ta fart utan att något längs isen hindrar dem. Det krävs nerver av stål för hastighetsrekord på is och vad kan vara bättre än en fyrfaldig rallyvärldsmästare som dominerade sporten när Grupp B-monstren stod längst upp i näringskedjan? Vi pratar förstås om Juha Kankkunen!

Vän av ordning minns nog att Juha Kankkunen varit aktuellt förut i detta sammanhang och det var i mars 2007 som han satte världsrekord med 321,6 km/h i en Bentley Continental GT. Lite försmädligt var det ändå för den brittiska biltillverkaren då rekordet, mätt i miles per hour (mph), stannade en hårsmån från den symboliska 200-gränsen: 199,83 mph. Rekordet sattes med dubbade Nokian Hakkapeliitta Sport Utilty 5 och inte en enda dubb trillade ur (läs mer i artikeln här).

Bentley och Kankkunen slår isrekord - igen

Kan man kontrollera ett rallymonster från Grupp B-tiden är det nog ingen utmaning att köra en Bentley Continental Supersports rakt fram. Men det kräver nog ett visst mod att hålla stumt mot golvet i över 300 km/h med friktionsdäck.

Den här gången använde Bentley istället den 600 hk starka Continental Supersports Convertible och satsade på friktionsdäck: Pirelli SottoZero II i dimensionen 275/40R20. Platsen var densamma, sjöisen utanför Uleåborg, med en 16,5 kilometer lång raksträcka.
"Efter fem kilometer passerade jag drömgränsen 200 mph," berättar Kankkunen. "Sen var det bara en fråga om att få till allting rätt under den kilometer där hastigheten mäts och hoppas att snön skulle hålla sig borta. Det finns inget som slår en Bentley vid dessa hastigheter, förhållanden må vara farliga men bilen svarar så bra på minsta justering att det ger dig självförtroendet att ta i ännu hårdare."

Bilen var i det närmaste orörd men en säkerhetsbur hade förstås svetsats på plats. Likaså krävde säkerheten att en bromsskärm (från dragracing) monterades bak för att kunna räta upp bilen vid wobbling och inbromsning. Även en liten vinge monterades bak.

Rekordförsöket övervakades av finska trafikpolisen och har godkänts av Guinness Book of Records (Rekordboken). Publik premiär för Bentley Continental Supersports Convertible blir det på Genèvesalongen och tillverkningen begränsar sig till 100 bilar.

Bentley och Kankkunen slår isrekord - igen
Bentley och Kankkunen slår isrekord - igen

Annons
Annons
Rulla till toppen