Japans bilindustri står still

Bilindustrins skaderapporter efter den fruktansvärda jordbävningen i Japan är fortfarande bristfälliga. Men samtliga biltillverkare i det drabbade området håller stängt under måndagen och merparten även...
Annons

Bilindustrins skaderapporter efter den fruktansvärda jordbävningen i Japan är fortfarande bristfälliga. Men samtliga biltillverkare i det drabbade området håller stängt under måndagen och merparten även under tisdagen. Elbrist i Japan hotar nu produktionsstarten.

Toyota har beslutat att fortsätta sitt produktionsstopp under måndagen och ett dussintal fabriker kommer sannolikt att stå till även under tisdagen. Flera av Toyotas fabriker och underleverantörer finns i området norr om Tokyo där fredagens kraftiga jordbävning hade sitt centrum.

Toyota har spridit sin produktion över alla viktiga marknader i världen men fortfarande tillverkas nästan hälften av bilarna i Japan. För att nå årets produktionsmål på nästan fyra miljoner bilar i Japan – globalt 8,7 miljoner bilar – gäller det alltså att få igång produktionen snabbt igen. Men måndagen ska ägnas åt säkerhetsarbete där byggnadernas skick ska besiktigas. Toyota låter också de anställda stanna hemma för att de ska kunna kontakta sina anhöriga i det jordbävningsdrabbade området där nästan all telekommunikation förstörts. Lyckligtvis skadades ingen av Toyotas medarbetare under själva jordbävningen på fredagseftermiddagen, då produktionen var igång.

Situationen för Honda, Nissan och Mitsubishi är likartad. Samtliga håller stängt under måndagen och sannolikt även tisdagen. De bilder som kablades ut via japansk television på brinnande bilar kom från Hitatchi-hamnen, tolv mil norr om Tokyo. När tsunamivågen drog in över hamnen totalförstördes 2.300 leveransklara Nissan och Infiniti. De var avsedda för export till USA.

Det är ännu för tidigt att överblicka konsekvenserna för japansk bilindustri och hur lång tid det tar att få igång all produktion, både i sammansättningsfabrikerna och hos underleverantörerna. Skadorna på vägar, järnvägar, hamnar och telekommunikation försvårar arbetet. Men ett närliggande problem är hur stor energibristen blir då flera kärnkraftverk står still och samtliga tre reaktorer i Fukushima är svårt skadade.

Annons
Annons
Rulla till toppen