FILM: Så ser världens läskigaste väg ut

I nordvästra Afghanistan finns världens förmodligen mest skräckinjagande väg. Här får lastbilsförarna extra betalt om de klarar sig levande. Följ med på en resa på vägar långt från E4:ans säkra asfalt.

Lowaripasset i nordvästra Afghanistan är 24 mil lång och den enda vägen mellan staden Dir och de små bergsbyarna i Chitral Valley. Här klamrar sig förarna fast på den leriga stigen längs med bergssluttningarna, över 3.000 meter över havet. Lastbilsförare som överlever den livsfarliga vägen, och kommer fram med oskadad last, får en lönebonus.

Filmen ovan är från tv-nätverket Al Jazeera och visar de orädda åkarna på den slitna vägen, som saknar skyddsräcken. Laviner, jordskred och stenras är vardag och dessutom verkar fordonen vara i dödligt dåligt skick.

Bild 367007

Här på Bolivias "Death Road" dör uppemot 300 personer varje år.


Vilken väg som är världens farligaste råder det delade meningar om, men att döma av filmen ovan platsar Lowaripasset definitivt på listan över världens läskigaste vägar. Även "Dödens väg" i Bolivia, eller North Yungas Road som den egentligen heter, har en given plats på listan. Vägen förbinder La Paz med Coroico i Bolivia och här dör mellan 200 och 300 bilister årligen. Det finns gott om Youtube-klipp även på denna dödsfälla.

Bild 367008

Moldaviens vägar är inte att leka med - nästan alla är svartmarkerade i European Road Safety Atlas.


Även europeiska vägar kan vara förrädiska. EU-projektet European Road Safety Atlas är en elektronisk karta som visar vilka vägar som flest personer förolyckas på. Totalt dör 35.000 personer på europeiska vägar varje år, och fyra av tio vägar har enligt European Road Safety Atlas mycket hög risk för dödsolyckor. Polen och Moldavien ligger sämst till, medan Sverige verkar ha riktigt säkra vägar.

Farliga vägar är roligt på Youtube, men inte i verkligheten.
269
16