Här är nästa VW Scirocco

Volkswagen Scirocco lades ner 1992 och återupplivades 16 år senare. I dag är ”folksportbilen” så omtyckt att företaget redan jobbar på en efterföljare som är...
Annons

Volkswagen Scirocco lades ner 1992 och återupplivades 16 år senare. I dag är ”folksportbilen” så omtyckt att företaget redan jobbar på en efterföljare som är klar 2013. Så här ska den se ut.

Här är nästa VW Scirocco

VW Scirocco premiärvisades hösten 2008 och står sig designmässigt så bra att den bara får smärre uppdateringar i front och akter till nya generationen 2013.

Det tog 16 år innan Volkswagen presenterade en modern uppföljare till den folkliga sportcoupén Scirocco, som lanserades strax efter första Golfen 1974.

Den nya coupén med namn efter ökenvinden från Sahara kom som årsmodell 2009 och har sålts hyggligt, men inte mer, enligt Volkswagens måttstock: rekordåret 2009 avsattes knappt 50.000 exemplar.

Ändå har VW-ledningen tagit beslut på att Scirocco III ska få en efterföljare 2013. Det finns två tydliga skäl för detta:
1) efterfrågan på modellen är stor i Kina (som är tredje bästa marknaden för Scirocco i skrivande stund).
2) Publiken är köpstark och mer än 20 procent väljer en version med mer än 200 hästkrafter. Och av denna kategori lägger hälften upp mer än 300.000 kronor för R-versionen med 265 hästar.

Här är nästa VW Scirocco

Lättast identifieras nästda Scirocco på bakljusen, som får stora likheter med ljusmodulerna hos Golf GTI och Golf R.

Det betyder att det inte är särskilt svårt att räkna hem Scirocco-kalkylen.

Samtidigt betyder dessa fakta att det inte planeras några motorsvaga instegsvariater av nya Scirocco: programmet börjar med en 1,4-liters TSI-motor på 122 hästkrafter med hjälp av enkelturbo. I dag väljs den av 20 procent av Sciroccoköparna. Med dubbelturbo ökar effekten till 160 hästar.

Dieselversionerna har tvålitersmotor som ger antingen 140 eller 170 hästkrafter. Dieseln väljs i dag av 21 procent av Scirocco-kunderna.

Motorprogrammet blir i stort oförändrat i den nya, fjärde generationen. Dock blir 1,4-litersbensinaren uppdaterad på ett flertal punkter – bland annat bidrar minskad inre friktion till att den blir upp till 15 procent snålare.

Den första VW-modell som förses med den nya 1,4 TSI-motorn är Jetta hyrbid, som lanseras sommaren 2012.

Till det yttre får nya Scirocco en lite kantigare front och en akter med bakljusgrafik som påminner om ljusenheterna hos Golf GTI och R. Detsamma gäller strålkastarinsatserna med ett vinklat band av lysdioder, LED, som utgör varselljus.

Nya Scirocco baseras liksom tidigare ren tekniskt på Golf, men inte den nya sjunde generationen som lanseras 2012, utan på den förra, Golf VI. Det är inte minst en kostnadsfråga, som baseras på det faktum att Scirocco inte beräknas sälja i några stora mängder.

Måttliga volymer gäller även konkurrenterna: Renault Mégane Coupé noterade 2010 bästa försäljningen, som var 44.000 bilar. Opel GTC såldes 2006 i 90.000 exemplar, men sedan dess har försäljningen dalat kraftigt.

Opel väljer för övrigt en annan väg än Volkswagen i den här kategorin: den sportigaste Astra-versionen GTC är en tredörrars version med coupéstuk, men den lär kännas igen av de flesta som just en version av Astra.

Inte heller Ford investerar i någon självständig coupémodell i tredje generationen av Focus. Sportigaste varianten är ST, som inte ens erbjuds med två sidodörrar – Focus satsar helt på femdörrarssbilen, även som värsting.

Vid sidan om Opel och Ford står flera konkurrenter till Scirocco redo med självständig sportcoupédesign. En är Hyundai Veloster, en annan är Mini coupé.

En tredje konkurrent riskerar att kannibalisera på Scirocco inom famlljen: en helt ny coupéversion av nya Leon. Den kommer enligt våra tyska kolleger på Auto Strassenverkehr att lanseras redan hösten 2012, och till skillnad från nya Scirocco baseras Leon-coupén på den nya, sjunde generationen av VW Golf.

Det betyder att denna coupé får fyra centimeter större axelavstånd och blir cirka sex centimeter bredare än dagens Leon. Coupén kommer först, sedan släpps femdörrarsbilen i början av 2013 och något år därefter kommer en helkombi – också en nyhet i Leon-serien.

Illustrationer: Schulte Design.

Annons
Annons
Rulla till toppen