Janne Blomqvist pratar nya regler och tror på Vettel

Till helgen är det dags för Storbritanniens Grand Prix på Silverstone. Viasats tv-kommentator Janne Blomqvist tror att Red Bull kommer dominera trots de nya reglerna.
Annons

Janne Blomqvist pratar nya regler och tror på Vettel
Hamilton är laddad inför Storbritanniens Grand Prix.

Detta är första tävlingshelgen under 2011 som de nya reglerna för icke avgasblåsta diffusorer träder i kraft. Det har spekulerats mycket om vad detta kommer innebära för Red Bulls dominans.

– Det är lite märkligt att man ändrar mitt i en säsong för det är inte billigt för teamen att göra så. Men samtidigt förstår jag varför man gör ändringen; man vill få kontroll över situationen innan den blir för stor och kostsam. Red Bull har haft störst nytta av systemet och mest aggressiv inställning i motorn. Ingen har varit i närheten av den fart som de har under kvalen. De nya reglerna innebär att man bestämt att max tio procent av avgaserna får passera igenom under ”off throttle”.

Janne Blomqvist pratar nya regler och tror på Vettel
Bild på Red Bulls avgasblåsta diffusor.

Avgasblåsta diffusorer innebär att man blåser ut avgaserna framför bakhjulen så den varma luften kan passera igenom diffusorn och på så sätt skapa ett bättre luftflöde och mer marktryck. Med ”off throttle” diffusor menar man att det fortsätter blåsa avgaser genom diffusorn trots att föraren inte har trotteln öppen. Men eftersom ingen förbränning sker blir luften kall, kallat ”cold blowing”. Red Bull har gått så långt att de skapat ”hot blowing”: en teknik där man sprutar in lite bränsle i avgasröret som antänds av värmen och som på så sätt får en fördel av mer snabbrörlig luft genom diffusorn.  

– Red Bulls designer Adrian Newey är negativ till regelförändringen för han hävdar att hela bilen bygger på att man får använda en ”off throttle” diffusor men jag tror att alla bilarna kommer lida ungefär lika mycket. Ingen vet riktigt hur bilarna funkar utan detta systemet. Kanske är det stor skillnad men troligtvis inte. Det är jämnare under race än under kval. Troligtvis för att Red Bulls tank är precis på marginalen och de klarar inte av att lasta mer för att kunna spilla extra bränsle på ”hot blowing”. Detta är obekräftade uppgifter men det är helt klart mindre skillnader på söndagen än på lördagen. 

Janne Blomqvist pratar nya regler och tror på Vettel
Nya bansträckningen för Silverstone.

På Silverstone är det andra året man kör med den nya bansträckningen men pitlane har flyttats till mellan Club och Abbey. 

– Jag tycker det funkar bra med den nya sträckningen, framförallt för att det finns fler omkörningsmöjligheter. Speciellt i kurva ett. Det har varit lite struligt där innan men den nya arenan är fin. 

Inför helgen iRace är Janne klassiskt strategisk:

– Det har pratats om att McLaren inte riktigt var med på Valencia så de har en del att ta igen nu. Silverstone är en aerodynamikbana som gynnar Red Bull, så mina tips är Vettel och Webber, samt Hamilton och Alonso i topp med Massa och Button som bubblare. Det är hemmabana för Mclaren så de känner nog lite extra press i helgen. Men Vettel är favorit, som vanligt.

Annons
Annons
Rulla till toppen