FILM: Tankekraft ska bromsa bilen

Snart kan bilen gissa sig till när du måste panikbromsa, genom att läsa av dina tankar. Systemet testas nu i körsimulator och kan betyda fyra meter kortare bromssträcka i en paniksituation.
Annons


Tyska forskare vid tekniska
universitetet i Berlin har enligt tidningen Ny Teknik utvecklat ett system som fångar upp och analyserar hjärnvågorna hos bilförare som panikbromsar. På så sätt kan bromsarna aktiveras redan när signalmönstret uppstår i hjärnan. Reaktionstiden mellan att hjärnan ger order om att bromsa och att foten trycker på bromspedalen kan tas bort helt.

Det innebär en besparing på 130 millisekunder i 100 km/h, och det betyder fyra meter kortare bromssträcka. I projektet ingår 18 försökspersoner som var och en försetts med en mössa med elektroder, som läser av hjärnvågorna. Systemet fungerar i en körsimulator, och nästa steg blir att efterlikna vanlig vardagstrafik.

”Systemet har en potentiell kommersiell användning, men först måste man ta reda på om konsumenterna verkligen vill ha funktionen, säger projektledaren Stefan Haufe till Ny Teknik.

Annons
Annons
Rulla till toppen