Hackers kapar Subaru Outback med sms

Låser du bilen med en fjärrkontroll? Tycker du det är fullkomligt självklart att bilen ska vara kvar när du kommer tillbaka från dina ärenden? Då kanske du bara har haft tur än så länge eftersom biltjuvar nu kan hacka din bil med hjälp av en laptop.
Annons

Hackers kapar Subaru Outback med sms
Hackare lyckades ta sig in i en Subaru Outback genom, så kallad war texting (krigs-smsning).

Två hackare har hittat ett sätt att låsa upp bilar som använder sig av ett fjärrstyrt kontrollsystem, såsom BMW Assist, GM Onstar, Ford Sync och Hyundau Blue Link. Dessa system kommunicerar med tillverkarens fjärrservrar via vanliga mobila nätverk som GSM och CDMA. Med lite ingenjörskonst kunde hackarna utge sig för att vara biltillverkarens server och kommunicera direkt med bilens dator. Tekniken kallar de ”war texting” som är en blinkning åt wardriving, att köra runt och leta upp öppna nätverk.

De båda hackarna jobbar åt ett företag som specialiserat sig på säkerhetslösningar inom teknik och meningen med försöket är att presentera resultaten vid en stor teknikkonferens som heter Black Hat. Hackarna kommer inte avslöja sina metoder förrän tillverkarna haft en chans att åtgärda missarna och de kommer troligtvis inte heller avslöja vilka ombordsystem som de faktiskt hackat. 

Mjukvara som låter förare låsa upp bilen och, i vissa fall, även starta fordonet genom mobiltelefoner kan låta biltjuvar göra samma sak. De båda hackarna berättade att det tog dem totalt två timmar att lista ut hur de skulle fånga upp de meddelanden som skickas mellan bilen och nätverket, för att sedan återskapa dem med en laptop och hacka sig in i bilen. Än så länge har de hackat sig in i en Subaru Outback och en bil från ett annat bilmärke. Alla detaljer (nästan) avslöjas på Black Hat-konferensen i Las Vegas som pågår just nu.

Annons
Annons
Rulla till toppen