Dagens köp: Amerikansk slitvarg

Vinterbil är ett fenomen som få utanför Skandinavien känner till, men när mörkret sänker sig över våra skogar och snön sveper in landskapen i sitt kalla täcke och blockerar dörren måste glidarna ställas undan och bruksarna plockas fram. Eller köpas.
Annons

Dagens köp: Amerikansk slitvarg
Dagens köp: Amerikansk slitvarg
Den kantiga karossen ser lika cool ut som den är passé. Hämta barn på dagis eller glid ut till jakten i tweed – Cherokee funkar utmärkt i båda fallen. Klicka på bilden för att komma till annonsen.

Jeep Cherokee, det blir inte mer middle class americana än så. Du har sett det i hur många filmer som helst. Soccer mom. Suburban delight. Den är lika mycket transportmedel som ett statement; en livsstil. Och jag är en sucker för americana efter att ha bott i USA i flera år. 

En Cherokee av XJ-modell (den som är kantig, inte ”Grand”) står mig varmt om hjärtat men som alla andra tips under vinjetten ”Dagens köp” är den sval och oälskad på begagnatmarknaden. Det är, med andra ord, upplagt för att göra en bra affär. 

Dagens köp: Amerikansk slitvarg
Ta polarna på en skogstur eller dra racerbilen på trailer, Cherokee finns där för dig med framkomlighet och stor dragkapacitet.

Enligt svenska Jeepklubben, Jeep Swedens, hemsida ska man vara vaksam på rost. Och rost. Finns det elfel så ska man lämna ekipaget därhän. Kamrem ska bytas vid 21.000 mil. I övrigt verkar den bara gå och gå, och det med besked över stock och sten. Men det bästa av allt är att den sällan kostar över 20.000 kronor. Eller, den ska inte behöva göra det. Visst, bra exemplar kan man behöva slanta lite mer för, men så är det alltid. Vill du vara extra speciell går du på den lite äldre SJ-modellen med trälister, Wagoneer. De brukar dock kosta dubbelt. Klicka här för att se en bild.

Bränsleekonomiskt är den ingen stjärna, kanske inte heller utrymmesmässigt om du är en stor familj, men det är en rolig och udda bil som inte sticker ut men som signalerar att du har fantasi. Dessutom har den fyrhjulsdrift vilket aldrig är en nackdel.

Vinjetten Dagens köp är tänkt att ge lite perspektiv på begagnatköpet. Redaktörerna på auto motor & sport sätter själva upp riktlinjerna och försöker sedan hitta den mest udda eller roliga bilen. Ful eller snygg spelar ingen roll – men helst ska det vara en framtida klassiker.

• Frågan är – vad tycker du? Kommentarsfältet är öppet!

Dagens köp: Amerikansk slitvarg
Det ska vara mörka färger på Cherokee. Dammet och leran syns bättre då för detta är ingen stadsjeep även om den ser ut så. Denna tar dig över stock och sten på riktigt. Klicka på bilden för att länka till annonsen.
Annons
Annons
Rulla till toppen