Nyemission i Saab – indrivning allt närmare

Saab är i akut likviditetskris och utför en nyemission på fyra miljoner aktier. Det skriver Saabs ägare Swedish Automobile i ett pressmeddelande. Samtidigt börjar kronofogdens utredning om Saab – som kan sluta i indrivning.
Annons

Nyemission i Saab – indrivning allt närmare
Nyemissionen kan vara ett sätt att säkra utbetalningen av augusti månads löner.

Syftet med nyemissionen är enligt Saabs talesperson Gunilla Gustavs att ”få in pengar i bolaget på ett snabbt sätt”.

Enligt Dagens Industri är det GEM-fonden som köper aktierna. Fonden köpte aktier även vid Saabs senaste nyemission för några veckor sedan. Värdet på nyemissionen avgörs enligt DI.se av aktiens medelvärde under de senaste två veckorna, och det skulle kunna röra sig om drygt 40 miljoner kronor.  

GEM-fonden köper aktier för 90 procent av priset och säljer sedan aktierna vidare, rapporterar TT. Fonden ställer hårda krav och enligt insatta källor räknas GEM-fonden som ett dyrt sätt för Saab att få in kapital. Det kan röra sig om att säkra utbetalningarna till augusti månads löner.

Många återförsäljare är uppgivna om Saabs situation. ”Flera av dem kommer inom en till två veckor fatta beslut om att avveckla sin Saab-verksamhet och satsa på andra märken”, säger Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljarförening till Di.se.

Samtidigt närmar sig Saab en utmätning av kronofogden. Skulderna uppgår just nu till 36,7 miljoner kronor och nästa steg kan bli indrivning. På onsdag den 17 augusti drar kronofogden igång en stor utredning för att ta reda på vad som kan mätas ut. Enligt Dagens Industri kan den typen av utredning ta mellan en och tre månader.

Annons
Annons
Rulla till toppen