Porsche jobbar på ”Ferraridödare”

Porsche ska ta upp kampen med Ferrari i seriösa sportbilsklassen. Det avslöjar en Porschechef för en tysk tidning. Bilen får en ny åttacylindrig boxermotor, och blir en uppföljare till 1980-talets 959.
Annons

Porsche jobbar på
Är det så här Ferrarikonkurrenten kommer se ut? För att tävla med Ferraris modeller krävs åtta cylindrar, och Porsches ingenjörer är inte helt nöjda med att boxersexan i 911 inte kan förstoras mer än till 4,0 liter. Den turboladdade boxerfyran som introduceras i Porsches nya instegsmodell är uppbyggd av moduler, och kan enkelt förstoras och bli sex- eller åttacylindrig. Illustration: Schulte Design.
Porsche jobbar på
Matthias Müller.

Generation 991 av Porsche 911 är nu helt officiell, och bilen visas upp på bilsalongen i Frankfurt. Men ett snäpp upp i modellprogrammet är det fortfarande tomt. Det har ryktats om en Ferrarikonkurrent länge, och nu avslöjar Porsches vd Matthias Müller nya detaljer om projektet.

Matthias Müller är irriterad över att Porsche har en lucka i modellprogrammet, mellan 911 (som slutar på omkring 2,5 miljoner kronor) och 918 (som kommer kosta sju miljoner).  
”Det finns fortfarande plats för en större sportbil, som 959:an som byggdes under 1980-talet”, säger Matthias Müller.

Det verkar alltså som att Porsche övergett planerna på en utmanare till Ferrari 458 Italia och Lamborghini Gallardo, och istället siktar ett steg högre – på ersättaren till Ferrari 599 GTB och nya Lamborghini Aventador. Enligt brittiska Autocar får bilen en åttacylindrig boxermotor som baseras på den nya boxerfyran som utvecklas för instegsmodellen under Boxster. Effektmässigt borde det röra sig om upp till 700 hästkrafter. Matthias Müller gissar att modellen kan säljas för mellan 2,5 och 4 miljoner kronor. När modellen börjar säljas är inte känt.

Porsche jobbar på
Vi vet inte ännu om Porsche vill konkurrera med Ferrari 458 Italia eller uppföljaren till 599 GTB. Oavsett vilket används 1980-talsklassikern 959 som förebild. Den hade extremt avancerad teknik för sin tid – bland annat justerbar fjädring, smart fyrhjulsdrift och dubbelturbomotor.
Annons
Annons
Rulla till toppen