Alkolås istället för indraget körkort

Snart kan bilister som fälls för rattfylleri få behålla körkortet om bilen förses med alkolås i upp till två år. Den nya lagen träder i kraft vid nyår. Vad tycker du – rätt eller fel?
Annons

Alkolås istället för indraget körkort
Från och med januari 2012 kan rattfylleridömda få sin bil försedd med alkolås, istället för att bli av med körkortet. Foto: Bo Maltanski.

Varje år orsakar rattfylleri flera allvarliga trafikolyckor. En femtedel av de omkomna personbilsförarna hade alkohol i blodet, och hälften av personbilsförarna i åldern 15–24 år som omkommer i singelolyckor är alkoholpåverkade. 

I januari 2012 ändras Körkortslagen. Istället för att bilister som fälls för rattfylleri får körkortet indraget, kan föraren få behålla körkortet med villkor om alkolås. 

Villkorstiden är mellan ett och två år, och regeringen påpekar att det inte rör sig om en rättighet, utan en möjlighet – den dömde kan själv ansöka om alkolås för att få behålla körkortet.

Alkolås istället för indraget körkort
Volvo var tidigt ute med alkolåset Alcoguard i personbilar. Klicka för att läsa mer.
Alkolås istället för indraget körkort
Jan Sandberg, vd för NTF.

Föreningen NTF är positivt inställd till de nya reglerna. NTF:s vd Jan Sandberg nämner att det tidigare gjorts försök med att erbjuda rattfyllerister alkoholbehandling – och det ledde till att de flesta blev nyktra alkoholister. Även de nya reglerna med alkolås istället för indraget körkort har testats under en provperiod.

”Jag kan förstå att folk funderar på den moraliska frågan: ’Jaha, är det okej att köra full nu?’. Men de positiva effekterna är så stora att de överväger de moraliska frågorna”, säger Jan Sandberg till auto motor & sport.

Tror du att de nya reglerna kommer leda till färre rattfyllerister på svenska vägar?
”Ja, det är jag helt övertygad om”.

Annons
Annons
Rulla till toppen