Honda NSX Concept – blir snart verklighet

Här har du Honda NSX Concept, eller Acura som den heter i USA när den lätta mittmotorbilen lanseras någon gång 2014-2015. Under den skarphuggna designen finns lättviktsteknik, V6-motor och dubbla elmotorer som skapar ”intelligent” fyrhjulsdrift.
Annons

Honda NSX Concept – blir snart verklighet
Honda kallar det här för ”koncept” men nog ser NSX ganska produktionsfärdig ut, eller hur? Inom tre år ska bilen vara färdig att rulla ut till handlarna.

Hästkraftskriget kan inte fortsätta och även en supersportbil måste ta sitt miljömässiga ansvar. Ungefär så resonerade Honda när de 2007 skrotade sitt dåvarande projekt, en ”mittmotorvärsting” med V10-motor. Istället gick Honda tillbaka till själva kärnan i det som gjorde NSX så bra, lättviktsmaterial och en perfekt kommunikation mellan förare och bil.

Resultatet ser vi nu premiärvisat i Detroit: ”American Honda NSX Concept”. USA blir först ut med den supersportbil som lanseras inom tre år och då får namnet Acura NSX. På övriga marknader heter bilen Honda NSX.

Den nya Honda NSX får mittmotorplacering och V6-motor, precis som ”gamlingen”. Lättviktsmaterial är det som gäller och förmodligen innebär det aluminiumchassi och kolfiberkaross, även om Honda ännu så länge är förtegna om de exakta detaljerna.

Inte heller drivlinan får vi veta speciellt mycket om, mer än att Honda utgår från de komponenter som används till suvmodellen Acura MDX. Där används en 3,5-liters V6:a som stöttas av en 40 hk stark elmotor, fyrhjulsdriften skapas av dubbla elmotorer på bakaxeln med 30 hk till vardera hjulet. Det finns ingen kardanaxel mellan hjulaxlarna. Till nya NSX vänder man på paketet och sätter V6:an i mitten av bilen med dubbla elmotorer till framhjulen.

 

Elmotorer har snabb respons och högt vridmoment direkt från ”tomgång”, vilket kan utnyttjas för sportiga egenskaper. Men det går också att skapa en ”intelligent fyrhjulsdrift” med aktiv momentstyrning, det som brukar benämnas ”torque vectoring”.

Med lätt vikt, intelligent fyrhjulsdrift och bra förbrukningssiffror vill Honda skapa sin egen nisch bland supersportbilarna – istället för att ”bara” bygga ännu ett mittmotormonster med 700 hästar. Några effektsiffror för NSX får vi inte men enligt Hondas vd Takanobu Ito siktar man på ett ”extremt bra förhållande mellan vikt och effekt.”

Honda NSX Concept är just en konceptbil, men det ”färdiga” utseendet får oss att gissa på en näst intill produktionsfärdig bil som behöver ett par års utveckling innan den är redo att rulla ut till bilhandlarna. Vad tror ni läsare – har Honda valt rätt väg för nya NSX?

Annons
Annons
Rulla till toppen