Nya Kia Ceed kommer i vår – första bilden

Efter sex årsmodeller är det dags för en ny generation Kia Ceed. Golf-utmanaren får bland annat dubbelkopplingslåda, miljödiesel och ”svensk” anpassning. Kia betraktar nämligen Sverige som en ”prioriterad” marknad för Ceed.
Annons

Nya Kia Ceed kommer i vår – första bilden
Här har ni andra generationen Kia Ceed, utmanaren i Golf-klassen som ligger sexa i den svenska försäljningsstatistiken. Snart går det att få dubbelkopplingslåda i Ceed, då lär det säljas ännu fler bilar.

Kia Ceed presenterades 2006 som årsmodell 2007 och blev genast omtalad i journalistkretsar. Inledningsvis inte för sina egenskaper, utan för den mycket märkliga stavningen. Kia envisades med att namnet skulle skrivas ”cee’d”. Att inleda en mening på det sättet är omöjligt, därför har vi valt att skriva ”Ceed” istället.

Men nu är det alltså snart dags för generationsskifte och det ska ske i vår. Kia har släppt en första bild på bilen med en mycket kort presstext:

”På bilsalongen i Genève i mars har helt nya Kia cee’d världspremiär. Med fokus på kvalitet utlovas övertygande design, raffinerad och konkurrenskraftig teknik samt sofistikerad och ergonomisk inredning! Kia cee’d i femdörrarsversion lanseras i Sverige under våren. Kombiversionen Kia cee’d Sporty Wagon lanseras under hösten.”

Från tidigare umgänge med Kias representanter vet vi redan nu att Ceed blir en av de första modellerna som får den efterlängtade dubbelkopplingslåda. Transmissionen har varit på gång under flera år men nu är den uppenbarligen redo att släppas ut till kunderna.

Vi har också fått berättat för oss att de fina försäljningsframgångarna i Sverige har gjort oss till ”prioriterat land” i Kias ögon. I svenska försäljningsstatistiken för 2011 ligger Kia Ceed på sjätte plats efter en grupp favoriter från Volvo och VW, före internationella storsäljare som Audi A4 och BMW 5-serie. De svenska representanterna har därför fått vara med tidigt i utvecklingsarbetet och ”tycka till”, bland annat om snåla dieslar och betydelsen av rymlig kombimodell samt vettig strålkastarteknik för vårt klimat.

Hur väl man lyckats övertyga de koreanska ingenjörerna vet vi förstås inte ännu men en del lär vi få veta i mars, när Genèvesalongen öppnar. Och vad tycker ni läsare om designen på bilen? Fältet är fritt för kommentarer!

Annons
Annons
Rulla till toppen