Xenonljus är effektivt – men dyrt

"Välj en begagnad bil med xenonljus!" Det rådet ger tidningen Motorföraren. Men när lampan gått sönder blir det ofta rejält dyrt. Vår rundringning visar att Audi tar 2.500 kronor för ett byte.
Annons

Xenonljus är effektivt – men dyrt
Mercedes var tidigt ute med xenonstrålkastare. Nu är det istället högsta mode med led-lampor, en teknik som på lite längre sikt kommer ta över xenonljusens roll.

Bra strålkastare är förstås viktigt – särskilt under våra långa och mörka vintrar. I senaste numret av tidningen Motorföraren rekommenderar både bilförare och experter att välja en bil med xenonljus. ”Eftersom färgtemperaturen ligger närmare vanligt dagsljus blir mörkerkörningen mindre ansträngande för ögat. Reflexer syns tidigare och granarna blir gröna istället för grå”, står att läsa i tidningen.

Bland nya bilar är xenonstrålkastare ofta ett dyrt tillval. För Volkswagen Golf är kostnaden 13.600 kronor, för Audi A4 är prispåslaget 9.500 kronor och Volvo tar 7.000 kronor för xenonljus på en V70. Däremot kan första ägaren sällan räkna hem xenonljusen ekonomiskt.

”När bilen säljs begagnad kostar det inte mer att välja xenonljus. Även om det kostar extra att byta xenonlampan, håller den längre och ljusbilden är mycket bättre”, säger Leif Alfons, kundrelationsansvarig på Bilia Stockholm till Motorföraren. 

Xenonljus är effektivt – men dyrt
För att klara moderna krocksäkerhetskrav måste ibland hela fronten lyftas av (som på vissa varianter av Audi A4). På en del årsmodeller av Renault Mégane måste lampan bytas genom hjulhuset efter att framhjulet monterats av!

Så vad kostar egentligen att lampbyte? auto motor & sport undersökte hur mycket det kostar att byta vänster gasurladdningslampa för tre populära begagnatbilar och resultat finns i listan nedan. Priserna är hämtade från auktoriserade verkstäder i mellanstora städer och inkluderar både lampa och byte, men för flera bilmodeller kan kostnaden stiga ordentligt på grund av frontkonstruktionen. 

Det är heller inte säkert att det räcker med byte av själva lampan. Även tänddon och elektronik kan behöva bytas. Ett bra tips vid begagnatköpet är alltså att kontrollera vad bytet av xenonljuset kostar – den överlägsna ljusbilden kommer till ett (högt) pris.

Bil Kostnad för lampbyte
BMW 525i -02 1.700 kr
Renault Mégane 1,6 kombi -08 1.600 kr
Audi A4 3,2 FSI quattro -08 2.500 kr
Annons
Annons
Rulla till toppen